Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Svensk sprintsuccén i Kanada med trion Jonna Sundling, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.
Svensk sprintsuccén i Kanada med trion Jonna Sundling, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.

Svensk succétrippel av Stina, Maja och Jonna!

De svenska sprintdamerna har haft en fantastisk säsong och idag var den än mer fantastisk.
Stina Nilsson vann världscupsprinten i Québec, Kanada, före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling och Frida Karlsson blev femma i finalen.
Stina tog också hem hela sprintvärldscupen som första svenska tjej att vinna en totaltitel.

I finalen handlade det på slutet om trion Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Stina hade täten på upploppet men Maja kom enormt starkt den sista biten före mållinjen. I mål skiljde bara en hundradel till Nilssons fördel.

Målgången mellan Stina Nilsson och Maja Dahlqvist var supertight. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.Målgången mellan Stina Nilsson och Maja Dahlqvist var supertight. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.

– Det var svåra förhållanden idag och svårt att hitta rätt taktik. Jag valde att köra hårt uppför och gick för det. Jag är glad att jag klarade av det, sa Stina i segerintervjun i SVT:s sändning.

Det var en suverän sprintadag rakt igenom för de svenska tjejerna med sju åkare vidare från prologen.

I kvartsfinalerna överraskade Ebba Andersson och Charlotte Kalla att vinna sina heat. Det tunga föret gjorde att deras kapacitet kom till sin rätt. Det blev svensk seger i samtliga kvartsfinaler då Jonna, Stina och Maja också vann sina heat.

I första semifinalen åkte Stina och Jonna ifrån övriga och hade över två sekunder ner till trean Sophie Caldwell.

I andra semin hade Maja kontroll och vann före Maiken Caspersen Falla. Frida Karlsson gick vidare som trea på tid.

Resultaten från sprinten har också gett de svenska tjejerna en mycket bra utgångsläge i minitouren som fortsätter med masstart i klassisk stil i morgon.

I totala sprintvärldscupen så slutade Stina Nilsson som segrare med 626 poäng före Maiken Caspersen Falla med 583. Trea slutade Maja Dahlqvist på 482 poäng.

Stina med glasbucklan som signalerar totalseger i sprintvärldscupen. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.
Stina med glasbucklan som signalerar totalseger i sprintvärldscupen. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.

Stina Nilsson skrev nu in sig i historieböckerna som den första svenska damlängdåkaren att vinna en totaltitel i världscupen. De två senaste säsongerna har Stina slutat tvåa bakom Caspersen Falla.

– Det var väldigt väldigt fint. Jag visste vad som stod på spel. Jag var väldigt fokuserad på uppgiften i dag och är glad över att jag fick vinna, kommenterade Stina för NRK.

– Det är bra. Jag har inte velat räkna på det, för det har betytt så mycket för mig. Jag har inte velat ha det i mina tankar, fortsatte Stina.

På frågan hur känns det att slå svensk längdskidshistoria sa Stina så här:

– Det känns fint att vara den första.

Officiellt resultat

Sprintstege

Slutställning sprintvärldscupen

 

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...