Annonsör
AnnonsörAnnonser
Guldmedaljören Ulrik Nordberg omgiven av tvåan Andrey Lamov till vänster och trean Sergey Gorlanov till höger.

Guldmedaljören Ulrik Nordberg omgiven av tvåan Andrey Lamov till vänster och trean Sergey Gorlanov till höger.

Svenska guldsuccén i Sibirien fortsätter: "Otroligt skönt!"

De svenska skidorienterarna fortsätter att skörda VM-guld i Sibirien.
På den individuella sprinten vann först Tove Alexandersson sitt andra raka guld.
En timme senare slog Ulrik Nordberg till med sitt livs lopp.
– Äntligen! vrålade Nordberg efter sin första VM-medalj, en guldglimrande historia.

En av världens största guldgruvor ligger i Krasnojarsk-regionen. De svenska skidorienterarna har tydligen hittat en alldeles egen åder, i skogarna runt VM-arenan.

Under tisdagen vann Tove Alexandersson och Erik Rost den inledande sprintstafetten.

Under onsdagen, när individuell sprint stod på programmet, grävdes den ädla metallen fram av Tove Alexandersson och Ulrik Nordberg.

Tove, som har prisskåpet sprängfyllt av fina priser, var ingen högoddsare. Hon var regerande mästare på distansen och tycks ha prickat formen perfekt.

Även Ulrik Nordbergs meritlista är välfylld, men faktum var att detta var hans första VM-medalj någonsin.

– Det känns otroligt skönt! Jag har inte riktigt fattat det än, men jag har gjort ett i stort sett felfritt lopp. När jag närmade mig mål hörde jag att det var en massa som skrek, så jag körde allt jag hade, hela vägen liksom.

När Nordberg, som startade allra sist i fältet, var på väg mot arenan var det rena rama karnevalsstämningen på läktarna. Tre ryssar toppade resultatlistan. Men plötsligt blev det ganska mycket tystare.

Det ryska jublet kom av sig helt och i den relativa tystnaden hörde man tydligt Nordbergs vrål: "Äntligen!"

I mål var Nordberg två sekunder snabbare än ryssen Andrej Lamov. Lamov som har IFK Mora OK som klubbadress. Bronset gick till Sergej Gorlanov.

– Det här är något jag drömt om sedan väldigt länge. Det finns till och med en gammal videofilm där jag säger att jag en dag ska bli bäst i världen på skidorientering. Och nu står jag här i dag, säger Ulrik, som känner att tillfället inte kunde ha varit bättre valt:

– Att sätta dit ryssarna på deras hemmaplan känns väldigt skönt! Och det skapar en härlig känsla inför stafetten.

En annan blågul åkare med sköna känslor i kroppen heter Tove Alexandersson. Världsettan sken ikapp med solen när hennes andra raka guld var bärgat.

– Det känns så fantastisk bra, att bara få vara här och bara vara med på de här tävlingarna med jättebra banor och arrangemang. Det är jättekul, säger Tove, som vann med sju sekunders marginal till hemmaåkaren Polina Frolova och ytterligare tio sekunder till finländskan Salla Koskela.

– Jag är jättenöjd med själva loppet. Det var väldigt svår orientering i dag. Det var hög fart men samtidigt väldigt tekniskt. Det var svårt att ta rätt vägval hela tiden, så jag har några tidstapp, men har ändå hållit ihop loppet väldigt, väldigt bra. Jag är jättenöjd.

I morgon fortsätter VM med damernas medeldistans.

Resultat, sprint, VM, Krasnojarsk, Ryssland

Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 13.54, 2) Polina Frolova, Ryssland, 14.02, 3) Salla Koskela, Finland, 14.12. Övriga svenska placeringar: 4) Magdalena Olsson, 14.37, 7) Linda Lindkvist, 14.57, 11) Evelina Wickbom, 15.18.

Herrar
1) Ulrik Nordberg, Sverige, 13.51, 2) Andrej Lamov, Ryssland, 13.53, 3) Sergej Gorlanov, Ryssland, 14.04. Övriga svenska placeringar: 6) Erik Rost, 14.22, 7) Martin Hammarberg, 14.26, 14) Markus Lundholm, 14.53.

 


Tävlingar och Evenemang

 18/08/2018SockenrullenRullskidor
 21/08/2018VärnamorullenRullskidor
 30/08/2018Fight for Vasan 2019Rullskidor
 15/09/2018BessemerrullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör