Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
we_sports

Sveriges första samlingsplats för ungas idrottshälsa

We&Sports, som arbetar förbyggande kring psykisk hälsa hos idrottande ungdomar, lanserar Sveriges första samlingsplats för mental hälsa.

Organisationen, som bildades av Jämtland Härjedalens Skidförbund i januari 2018, har nu sammanställt det första utbildningspaketet med metoder som motverkar psykisk ohälsa bland unga idrottare. Samtidigt lanserar projektet en hemsida som blir den första i sitt slag för mental idrottshälsa.

– Vår ambition är att stärka och stötta på ett sätt som gynnar unga idrottare både nu och i framtiden. Vi har precis börjat med pilotutbildningar för ungdomar och ledare på idrottsgymnasiet i Östersund, säger Paula Lembke som är verksamhetsledare.

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem och hela 30 procent av Sveriges elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin idrottskarriär. Bakom We&Sports står Jämtland Härjedalens Skidförbund som tack vare medel från Arvsfonden kunnat starta arbetet med inriktning mot livsstilsfaktorer som sömn, självkännedom, återhämtning och relationer. Det förebyggande arbetet bedrivs genom utbildning för idrottare, ledare och föräldrar.

– Tillsammans med Maverick by Sigma har vi utvecklat en unik webb som blir Sveriges första digitala samlingsplats för målgruppen - idrottande ungdomar, ledare och närstående, säger Paula Lembke.

Under torsdagen den 1 november premiärvisas den nya hemsidan och de nya preventiva metoderna presenteras på E-hälsocentrum i Östersund. Under helgen den 2-4 november kommer en allmän visning för ungdomar och föräldrar att göras under Östersund Winter Grand Opener och VW-Supersprint.

We&Sports utvecklar ett mer kärleksfullt och hälsosamt idrottsklimat som skapar de bästa förutsättningarna för varje ung idrottare att nå sitt bästa jag. Projektet finansieras av Arvsfonden under tre år. Organisationen består av sex personer.

 

Siste nyheter

Teodor Peterson en glad sprintvinnare i Bruksvallarna. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Teodor Peterson sprintvinnare i Bruksvallarna

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, såg ut som en vinnaren innan sprintfinalen i Bruksvallarna. Men en knäckt stav i starten förstörde för Calle. För Teodor Peterson, IFK Umeå, gick det desto bättre. Seg...
Hanna Falk tog en övertygande seger på sprintfinalen i Bruksvallarna. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Hanna Falk flög mot seger

Hanna Falk var omutlig vid sprinten i Bruksvallarna. Snabbast i prologen, vinnare i kvart, semi och final. – Idag var jag taggad att köra hårt, säger en nöjd Hanna efter finalsegern.
IFK Moras förstaårssenior Gustaf Berglund överraskade med andra tid i sprintprologen i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kvalskräll av Gustaf Berglund

Viktor Thorn var snabbast i sprintprologen i Bruksvallarna. Det var ingen överraskning. Det var däremot Gustaf Berglund, IFK Mora SK. Förstaårssenioren hade andra tid 2,67 sekunder bakom Thorn. – Va...