Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Fredrik och Ebba Andersson grejade en familjedubbel när de båda vann Dundret Hill Climb uppför Dundret i Gällivare på söndagen. FOTO: Längd.se.
Fredrik och Ebba Andersson grejade en familjedubbel när de båda vann Dundret Hill Climb uppför Dundret i Gällivare på söndagen. FOTO: Längd.se.

Syskonen Ebba och Fredrik vann Dundret Hill Climb

Dundret Hill Climb som avslutade Volkswagen Tour såg syskonen Ebba och Fredrik Andersson som segrare.
Ebba vann hela 54 sekunder före Charlotte Kalla. Fredrik fick segern sedan Petter Engdahl diskats efter att ha åkt fel uppför berget.
Ebba blev också totalsegrare i touren. På herrsidan blev femmilsvinnaren Johan Häggström totalsegrare.

Ebba Andersson, Sollefteå skidor, var titelförsvarare i Volkswagen Tour inför den avslutande klättringen till toppen av Dundret. I dagens klättring var det aldrig något snack om saken, Ebba tog kommandot direkt och vann till slut 54 sekunder före Charlotte Kalla, Piteå elit.

– Det är alltid kul att vinna, men det var väldigt tufft i dag, säger Ebba till arrangörens hemsida efter att ha klättrat nästan 400 höjdmeter i 18 sekundmeters vind.

Hur tufft var det här?
– Väldigt tufft, framför allt med tanke på vinden. Men det var samma sak för alla. Vi försökte bara ta oss upp för den här backen.

Charlotte Kalla sa så här efter loppet:
– Jag är supernöjd över att ha tagit mig upp för fjällbranten, för det är en utmaning. Det här var extremt, säger Kalla.

Det blev Piteå elit också på tredje plats genom Lisa Vinsa. Lisa som visade hur stark hon är uppför på Tour de Ski-avslutningen tidigare i vinter.

– Det här är ju superkul, synd att det är så få klättringar under säsongen, kommenterar Lisa.

Petter Engdahl, Östersunds SK, var inte oväntat först uppför Dundret i herrklassen. Petter som är erkänt stark klättrare både i löpning och på skidor. Dessvärre hade inte Petter följd banmarkeringen och fick tre minuters tillägg och missade därmed segerpremien på 10 000 kronor

Då blev istället Fredrik Andersson, Sollefteå skidor, segrare. Fredrik som var 13,9 sekunder före IFK Moras Jonas Eriksson och hade 23,4 sekunder ner till trean Björn Sandström, Piteå elit.

– Det här är väl inte det roligaste sättet att vinna på, men det är bara att acceptera juryns beslut, säger Fredrik.

Engdahl var förstås besviken på sig själv efter felåkningen:
– Det var klantigt av mig att åka fel, alla andra åkare såg banmarkeringarna, men inte jag,

Johan Häggström, Piteå elit, var förstås sliten efter urladdningen när han vann SM-femmilen i går. Nu blev det en niondeplats men det räckte för att säkra totalsegern i Volkswagen Tour.

Resultat Dundret Hill Climb D21

Slutställning Volkswagen Tour D21

Resultat Dundret Hill Climb H21

Slutställning Volkswagen Tour H21

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...