www.langd.se

Jenny och Susanna Kallur laddar för en start i Tjejvasan i vinter. FOTO: Vasaloppet.
Jenny och Susanna Kallur laddar för en start i Tjejvasan i vinter. FOTO: Vasaloppet.

Systrarna Kallur satsar på Tjejvasan i vinter

Jenny och Susanna Kallur har bestämt sig, de ska åka Tjejvasan i vinter!
Det berättar de i det nya numret av Vasaloppets egen tidning Vasalöparen som utkommer på fredag.
De vill nu inspirera andra att hitta sin träningsform.

Just nu är cirka 4 000 tjejer anmälda till den 31:a upplagan av Tjejvasan, som är världens största skidlopp enbart för kvinnor och som avgörs lördagen den 23 februari 2019. Loppet i Vasaloppsarenan mäter 30 kilometer mellan Oxberg och Mora och direktsänds i Sveriges Television. Det finns fortfarande gott om startplatser kvar i Tjejvasan – anmälningstaket är 10 000. Totalt till alla lopp i Vasaloppets vintervecka 2019 är hittills över 43 000 deltagare anmälda.

De framgångsrika före detta häcklöparna Jenny och Susanna Kallur är i uppstartsfasen av sitt nya projekt Motionsklubben. De har nyligen startat en podcast som heter Motionsklubben och de har ett konto på Instagram med samma namn. Där bjuder de ibland in till gemensamma träningspass.

För Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström berättar de varför de startat Motionsklubben:
– Vi ville ha ett forum för att peppa oss själva och andra. Vi har ännu inte hittat rätt i hur vi vill, ska och kan motionera. Därför testar vi nya motionsformer i podden, som thaiboxning, kyrkbåtsrodd, cykelpendling och pilates.

– Träning ska vara kul och du behöver rutiner. Det är ganska vanligt att motionärer ägnar sig åt konditionsträning som skidor, löpning och cykel. Men det kanske inte passar alla. Det kanske inte heller är det som vi två ska ha som regelbunden träningsform framöver. Vi är fortfarande explosiva och den mindre roliga konditionsträningen har åtminstone tidigare varit villkorad med fika och varm choklad. Vi vill kunna inspirera andra, inte bara 37-åriga småbarnsmorsor, att testa något nytt. Det är alltid kul att vara nybörjare, då har du en brant utvecklingskurva.

Som ett led i att testa nya motionsformer kommer systrarna Kallur att åka Tjejvasan i vinter. De är uppvuxna på Järlinden, ett stenkast från Riksskidstadion i Falun, men har trots det begränsad erfarenhet av längdskidåkning.

– Vi åkte någon gång då och då tills vi var 13–14 år. Sedan blev det en lång paus. Jag har åkt tre gånger senaste fem åren, vilket är mer än Susanna har gjort, berättar Jenny.

Som sprinter vill man behålla sin explosivitet. Utan att gå för djupt in på ett resonemang kring muskelfibrer så kan det vara direkt negativt för en sprinter att ägna sig åt konditionsträning.

– För oss var det ”big no-no” med längdskidåkning. Enda gången på året vi körde mindre sprintinriktad träning var i oktober, säger Susanna.

Båda två har två småbarn och de får pussla för att få ihop träningen.

– Det känns som killar generellt är bättre på att ta sig tid till träning och lopp när det finns småbarn i familjen, säger Susanna. Men det verkar gå åt rätt håll. Vi tjejer måste bli bättre på att lämna över ansvaret så vår partner kan steppa in, för det är ju inte bara vi mammor som klarar att ta hand om småttingar.

– Man mår ju så mycket bättre och man blir en tio gånger så bra morsa om man får röra på sig, lägger Jenny till. Jag anser att man får tillbaka dubbelt av den timmen man tar från den gemensamma familjetiden för att man blir en bättre förälder.

Hela intervjun går att läsa i Vasalöparen nummer 3/2018 med utgivningsdatum 28 september.

Vasalöparen är Sveriges största magasin för nybörjare och motionärer intresserade av skidåkning, cykling och löpning.

Siste nyheter

anna_johan_vlcoacher

Anna och Johan Olsson nya officiella Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson ti...
Alfred Buskqvist och Marcus Johansson gjorde upp om segern på rullskid-SM:s masstart och Marcus tog hem spurten. FOTO: Svenska skidförbundet.

Guld till Marcus Johansson och Olivia Hansson på SM i masstart

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup. Marcus Johansson, Ulricehamns IF och Olivia Han...
Johan Ekberg och Truls Gisselman vann dubbelt i juniorklassen på rullskidvärldscupens final. Ekberg blev också totalvinnare. FOTO: Svenska skidförbundet.

Svensk dubbel för både damseniorerna och herrjuniorerna

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på rullskidvärldscupens minitour i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala ...