Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jenny och Susanna Kallur laddar för en start i Tjejvasan i vinter. FOTO: Vasaloppet.
Jenny och Susanna Kallur laddar för en start i Tjejvasan i vinter. FOTO: Vasaloppet.

Systrarna Kallur satsar på Tjejvasan i vinter

Jenny och Susanna Kallur har bestämt sig, de ska åka Tjejvasan i vinter!
Det berättar de i det nya numret av Vasaloppets egen tidning Vasalöparen som utkommer på fredag.
De vill nu inspirera andra att hitta sin träningsform.

Just nu är cirka 4 000 tjejer anmälda till den 31:a upplagan av Tjejvasan, som är världens största skidlopp enbart för kvinnor och som avgörs lördagen den 23 februari 2019. Loppet i Vasaloppsarenan mäter 30 kilometer mellan Oxberg och Mora och direktsänds i Sveriges Television. Det finns fortfarande gott om startplatser kvar i Tjejvasan – anmälningstaket är 10 000. Totalt till alla lopp i Vasaloppets vintervecka 2019 är hittills över 43 000 deltagare anmälda.

De framgångsrika före detta häcklöparna Jenny och Susanna Kallur är i uppstartsfasen av sitt nya projekt Motionsklubben. De har nyligen startat en podcast som heter Motionsklubben och de har ett konto på Instagram med samma namn. Där bjuder de ibland in till gemensamma träningspass.

För Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström berättar de varför de startat Motionsklubben:
– Vi ville ha ett forum för att peppa oss själva och andra. Vi har ännu inte hittat rätt i hur vi vill, ska och kan motionera. Därför testar vi nya motionsformer i podden, som thaiboxning, kyrkbåtsrodd, cykelpendling och pilates.

– Träning ska vara kul och du behöver rutiner. Det är ganska vanligt att motionärer ägnar sig åt konditionsträning som skidor, löpning och cykel. Men det kanske inte passar alla. Det kanske inte heller är det som vi två ska ha som regelbunden träningsform framöver. Vi är fortfarande explosiva och den mindre roliga konditionsträningen har åtminstone tidigare varit villkorad med fika och varm choklad. Vi vill kunna inspirera andra, inte bara 37-åriga småbarnsmorsor, att testa något nytt. Det är alltid kul att vara nybörjare, då har du en brant utvecklingskurva.

Som ett led i att testa nya motionsformer kommer systrarna Kallur att åka Tjejvasan i vinter. De är uppvuxna på Järlinden, ett stenkast från Riksskidstadion i Falun, men har trots det begränsad erfarenhet av längdskidåkning.

– Vi åkte någon gång då och då tills vi var 13–14 år. Sedan blev det en lång paus. Jag har åkt tre gånger senaste fem åren, vilket är mer än Susanna har gjort, berättar Jenny.

Som sprinter vill man behålla sin explosivitet. Utan att gå för djupt in på ett resonemang kring muskelfibrer så kan det vara direkt negativt för en sprinter att ägna sig åt konditionsträning.

– För oss var det ”big no-no” med längdskidåkning. Enda gången på året vi körde mindre sprintinriktad träning var i oktober, säger Susanna.

Båda två har två småbarn och de får pussla för att få ihop träningen.

– Det känns som killar generellt är bättre på att ta sig tid till träning och lopp när det finns småbarn i familjen, säger Susanna. Men det verkar gå åt rätt håll. Vi tjejer måste bli bättre på att lämna över ansvaret så vår partner kan steppa in, för det är ju inte bara vi mammor som klarar att ta hand om småttingar.

– Man mår ju så mycket bättre och man blir en tio gånger så bra morsa om man får röra på sig, lägger Jenny till. Jag anser att man får tillbaka dubbelt av den timmen man tar från den gemensamma familjetiden för att man blir en bättre förälder.

Hela intervjun går att läsa i Vasalöparen nummer 3/2018 med utgivningsdatum 28 september.

Vasalöparen är Sveriges största magasin för nybörjare och motionärer intresserade av skidåkning, cykling och löpning.

Siste nyheter

Starten för 17:e upplagan av Stråkenloppet i härligt solsken. FOTO: Mullsjö SOK.

Sundström och Gotting segrare i Stråkenloppet

Johanna Sundström, Hestra IF och Martin Gotting, Ulricehamns IF - där har vi segrarna i Stråkenloppet i Mullsjö på söndagen. Sundström tog en solklar seger. Gotting spurtslog Simon Johnsson, IF Hallb...
usm_logga_faik

Snön ute på USM-banan i Falköping

8-10 februari är det dags för ungdoms-SM i Falköping. Nu meddelar tävlingsledningen att tävlingsbanan är snölagd. – Vintern ser ut att greppa Mösseberg under tiden fram till USM så vi känner oss lug...
Östersund Ski Marathon genomfördes i härligt vinterväder på söndagen. FOTO: Österunds SK.

Novak och Bångman vann Östersund Ski Marathon

Det blev solosegrar både herr- och damklassen på Östersund Ski Marathon under söndagen. Max Novak, Offerdals SK, vann herrklassen dryga minuten före Magnus Näslund, IFK Strömsund. Offerdals Evelina B...