Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längd.se har testat Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen - Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG. FOTO: Salomon.
Längd.se har testat Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen - Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG. FOTO: Salomon.

Test: Trailskor från Salomon

Barmarksträningen är i full gång för alla skidåkare som vill utvecklas inför vintern.
Bra skor är viktigt för effektiv träning under tuffa förhållanden. Längd.se har testat två par trailskor från Salomon som passar väl för en skidåkare. Bland annat Charlotte Kallas favoritsko - S-Lab Sense 5 Ultra SG.

Vi har testat S-Lab Sense 5 Ultra SG och S-Lab Speed under våren och försommaren. Testmiljön har varit relevant för vad en skidåkare förväntas nyttja. Teknisk stig med rötter och stenar, blöta myrar, branta upp- och nedförsbackar.

Båda dessa skor levererar mycket bra under tuffa förhållanden.

Vi börjar med Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen:

sg5.jpg
Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG
Vikt: 260 g
Drop: 4 mm

Skon är tänkt för traillopp eller träning under blöta och mjuka förhållanden (SG står för Soft Ground). Där kommer den verkligen till sin rätt. Skon håller formen och sitter tight även när den blivit genomblöt, och mycket viktigt, så greppar sulan bra på sten och rötter när det blivit blöt.

Ett lågt dropp är bra när man springer i teknisk terräng. Skon har mycket känsla - det känns som man alltid har kontroll.

sg5_sula.jpg
S-Lab Sense 5 Ultra SG:s sula ger bra mycket bra grepp på alla underlag och har en skyddande film mot vassa stenar. FOTO: Salomon.

För den som gillar att springa utan strumpor så är skon mycket bra. Den integrerade plösen som omsluter foten gör att skräp har mycket svårt att ta sig in i skon.

Ska man springa mycket på hårdare underlag så vill man troligtvis ha en sko med lite mer dämpning men annars kan man ha skon till det mesta.

speed.jpg
Salomon S-Lab Speed
Vikt: 265 g
Drop: 4 mm

Skon är tänkt för traillopp eller träning när det är riktigt halt. Skon känns något mjukare och mer ombonad än Sense 5 Ultra SG. Greppet är mycket bra både uppför och nerför. S-Lab Speed fungerar också bra att springa helt obannat med - vi har testat den som orienterings-sko.

De lite större dobbarna ger också viss dämpning. Skon fungerar också kanon i fjällterrräng där man ibland springer på hårdare underlag som berg och sten.

slab_speed_sula.jpg
Sulan på S-Lab Speed har glest placerade dobbar som ger bra grepp men inte samlar smuts. FOTO: Salomon.

Även den här skon fungerar bra för de gillar att springa utan strumpor. Även här gör den integrerade plösen som omsluter foten att skräp håller sig utanför.

speed_barfota.jpg
Gillar man att springa utan strumpor så fungerar Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG och här på bilden Salomon S-Lab Speed mycket bra. FOTO: Längd.se.

Sammanfattningsvis så är båda skorna bra alternativ för mycket av en skidåkares barmarksträning: Löpning i terräng och myr, stavgång upp och ner i branta backar.
Båda skorna har en yta och ett material som gör dem lätta att skölja av efter ett skitigt träningspass. Båda skorna har Salomons snabbsnörningssystem med ficka i plösen för snöret så att man inte fastnar i några grenar med snöret.

Siste nyheter

I samarbete med Rikard Tynell presenterar Längd.se träningsprogram inför Vasaloppet och andra långlopp i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Träningsprogram inför Vasaloppet - del 2

Nu fortsätter vi vi med träningsprogram inför vinterns långlopp med fokus på något av loppen under Vasaloppsveckan 2019. Rikard Tynell, som driver Tynell Activity och är officiell vasaloppscoach, lev...
Dagens snabbaste juniorer i Bruksvallarna var Axel Aflodal, tvåa, Leo Johansson, etta och Johan Herbert, trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Leo Johansson visade fin premiärform

Herrjuniorerna fick tävla sist av alla i Bruksvallarna under lördagen. Att det var lite sämre spår störde inte smålänningen Leo Johansson, Skillingaryds FK som vann 13,5 sekunder före Offerdals SK:s ...