Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson tog idag tredje guldet på tre dagar vid VM i skidorientering i Ryssland. FOTO: Nordenmark Adventure.
Tove Alexandersson tog idag tredje guldet på tre dagar vid VM i skidorientering i Ryssland. FOTO: Nordenmark Adventure.

Toves guldrush fortsätter – tredje VM-guldet i rad

Tre guld av tre möjliga. Skidorienterings-VM i ryska Krasnojarsk utvecklar sig till en ren uppvisning av Tove Alexandersson, som under torsdagen vann medeldistansen i utklassningsstil.
– Det känns hur bra som helst. Jag tror inte att jag har varit bättre än jag är just nu, säger Tove.

Sverige har på fyra VM-lopp bärgat fyra guld. Utöver Tove Alexanderssons triumfer – en på sprintstafetten tillsammans med Erik Rost – har ju även Ulrik Nordberg klivit fram som världsmästare i sprint.

Under torsdagen stod alltså damernas medeldistans på programmet, och om det var spännande under gårdagens sprint så gällde motsatsen i dag. Alexandersson kopplade ett tydligt grepp redan efter ett par kontroller – en ledning som bara drygades ut ju längre loppet led.

– Det var ett mycket bra lopp. Det var väldigt tekniskt i dag också, så jag var tvungen att vara riktigt fokuserad hela tiden. Det var ett ställe där jag gjorde ett litet misstag, ett vägval som jag tappade lite tid på. Men annars har det gått väldigt bra och jag är så nöjd att jag har kunnat prestera på topp tre dagar i rad när det verkligen har gällt som mest. Det känns hur bra som helst, säger Tove Alexandersson, som i mål var 1.37 före tvåan i loppet, ryskan Polina Frolova.

Tove verkar ostoppbar under skidorienerings-VM i ryska Krasnojarsk. FOTO: www.wsoc2017.ru
Tove verkar ostoppbar under skidorienerings-VM i ryska Krasnojarsk. FOTO: www.wsoc2017.ru

Men 1.37 i segermarginal, på ett VM – hur är det möjligt?
– Jag är i väldigt bra form och gjorde som sagt ett jättebra lopp, som också var väldigt orienteringstekniskt. Det är inte så väldigt mycket tid jag kan kapa, så jag är väldigt nöjd.

Har du varit i bättre form tidigare, i skidorientering?
– Nej, jag tror inte jag har varit bättre än jag är just nu. Så det är jättekul att vara i toppform nu och verkligen också prestera på topp.

Nu återstår två VM-lopp för dig, långdistansen och stafetten, och i båda fallen handlar det om masstart. Du föredrar individuell start – hur funderar du  kring de kvarvarande loppen?
– Ja, det är en lite större utmaning för mig att klara av de här masstartsloppen, men jag har tagit med mig en del bra saker från EM och hoppas att jag ska kunna hantera det på ett bra sätt de två sista dagarna.

– Nu ska det bli skönt med en vilodag, men sedan blir det jättekul att ge sig in i matchen igen.

Trea på medeldistansen blev Finlands Salla Koskela, och topp-tre - Alexandersson, Frolova, Kosekela - var således identisk med trion som vann sprintmedaljerna.

Näst bästa svenska blev Magdalena Olsson på sjunde plats. Linda Lindkvist och Evelina Wickbom blev elfte respektive trettonde åkare i mål.

På fredagen fortsätter VM med herrarnas medeldistans.

Resultat, medeldistans, VM, Krasnojarsk, Ryssland

Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige , 32.09, 2) Polina Frolova, Ryssland, 33.46, 3) Salla Koskela, Finland, 34.16.
Övriga svenskor: 7) Magdalena Olsson, 35.42, 11) Linda Lindkvist, 37.25, 13) Evelina Wickbom, 37.45.

 

Siste nyheter

Är Stina Nilsson redo för en guldkamp på VM-sprinten? I morgon vet vi. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.


Sylvasst svenskt damlag till VM-sprinten

När VM-tävlingarna i Seefeld drar igång på allvar i morgon torsdag ställer Sverige upp med ett sylvasst lag på damsidan. De svenska herrarna får slå ur underläge.
Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen kommer att åka Sälen-Mora tur och retur. FOTO: Adam Klingeteg, Red Bull Content Pool.

Duon som åker Mora-Sälen tur och retur

För Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen, Finland, känner båda att de vill ha en större utmaning än att bara åka Sälen-Mora enkel väg. Därför ska de använda den klassiska målportalen i Mora tv...