Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vittoz
VINCENT VITTOZ hyllades av sina lagkompisar på Lugnet i Falun i helgen. Foto: NORDIC FOCUS NordicFocus

Tre världsstjärnor som lägger av

Världscupfinalen i Falun blev också slutet på karriären för tre riktiga världsstjärnor:
Vincent Vittoz från Frankrike, Petra Majdic från Slovenien och Arianna Follis från Italien avslutade alla sina framgångsrika karriärer och hyllades på Lugnets skidstadion för sina insatser.
Feature
PETRA MAJDIC är redan klar för köken enligt de slovenska landslagscoacherna… Foto: NORDIC FOCUS

Snart 35-årige Vincent Vittoz säger att motivationen inte räcker längre för hans del. Han har deltagit i fyra vinter-OS och 8 skid-VM. Största framgången var VM-guldet i jaktstart från Oberstdorf 2005. Vittoz var också tvåa i världscupen totalt samma år och har tre gånger varit tvåa i distanscupen.
Han OS-debuterade i Nagano 1998 och gjorde sitt sista OS i Vancouver 2010. I VM-sammanhang körde han första gången i Trondheim 1997 och avslutade också i Norge, nu med skid-VM i Oslo 2011.
Vincent Vittoz hyllades av lagkamrater och tränare på Lugnet och han ser nu fram till bättre tid för familien hemma i La Clusaz.

Majdic sprintvann i Stockholm
Petra Majdic avslutade sin karriär med seger i Slottssprinten i Stockholm och i jaktstartsloppet i Falun åkte hon med ”Good bye, I love you” på rumpan på skiddräkten.
Den humörfyllda slovenskan kommer att lämna en stor saknad bland längdfans världen över. Hon har under flera år varit med och dominerat sprinttävlingarna och också kämpat hårt om den totala världscupen.
Den mest anmärkningsvärda insatsen var fjolårets OS-sprint i Vancouver, då Majdic störtade ner i ett hål under uppvärmningen och bröt fem revben. Storfavoriten fick starta sist i kvalet och gick vidare med 19:e bästa tid. Och med enorm smärta kämpade hos sig fram till ett OS-brons.
Efter det var det oklart om hon skulle fortsätta, men Petra ville ha med sig VM i Oslo, där det också blev medalj i sprintloppet.
Hon togs emot av sin coach med förkläde och kokbok, så att hon numera vet sin framtida position i livet (åtminstone enligt de slovenska ledarna…).

 

Follis vann avslutningen
Arianna Follis avslutar också karriären och hon gjorde det på bäst tänkbara sätt, genom att ha bästa tiden i jaktstartsfinalen i Falun.
Den starka italienskan blev sprintvärldsmästarinna i Liberec 2009 och följde upp med ytterligare en sprintmedalj vid VM i Oslo 2011. Hon har dock utvecklats mer och mer som en distansåkare och kämpade i vintras (och även förra vintern) om segern i Tour de Ski.
Men nu tycker också 33-åringen från St Jean Gressoney i Aosta-dalen att det räcker och lägger skidorna på hyllan.
Längdvärlden blir därmed tre stora profiler fattigare.


 

Siste nyheter

Snart drar tredje säsongen av Snö & Tö Rullskidstour igång. FOTO: Snö & Tö.

Snö & Tö Rullskidtour drar igång 4 maj

För tredje året i rad genomförs Snö & Tö Rullskidtour med deltävlingar och Stockholms- och Upplandstrakten. – Intresset för årets tävling är stort och vi från Snö & Tö och arrangerande klubbar har so...
2015. Nästa vinter får vi se Petter i Team Ragde Eiendom.  FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Eliassen till Team Ragde Eiendom

Petter Eliassen gjorde i vintras en stark comeback i Visma Ski Classics med segrar i Marcialonga, Kaiser Maximilan Lauf och Birkenbeinerrennet. Nu är Petter klar för ett nytt lag nästa vinter - Team ...
Starten på Grönklitt Hill Climb med åkare i alla åldrar. FOTO: Marcus Laggar.

Blandat startfält på Grönklitt Hill Climb

Grönklitt Hill Climb på påskdagen såg ett blandat startfält klättra upp till Toppstugan i Grönklitt. – Familjer, barn, ungdomar, tjejer, killar, utklädda och elit på samma startlinje. Glädjande och r...