Annonsör
AnnonsörAnnonser
Rullskidor

9 september är det dags för åttonde upplagan av UVK-rullen i Uppsala. I år är loppet seedningsgrundande till Vasaloppet. FOTO: Uppsala Vasaloppsklubb.

9 september är det dags för åttonde upplagan av UVK-rullen i Uppsala. I år är loppet seedningsgrundande till Vasaloppet. FOTO: Uppsala Vasaloppsklubb.

UVK-rullen nytt seedningslopp till Vasaloppet

Rullskidsporten växer år för år och i Uppsala går varje år i september ett av de större rullskidloppen i Sverige - UVK-rullen som arrangeras av Uppsala Vasaloppsklubb.
Årets upplaga går lördag 9 september och nytt för i år är att loppet är seedningsgrundande till Vasaloppet.

UVK-rullen är tillsammans med tre andra rullskidlopp seedningsgrundande till Vasaloppet. De övriga är: Alliansloppet, Bessemerrullen och Nybrorullen.

– Uppsala Vasaloppsklubb fokuserar och satsar varje år på att göra UVK-rullen till en fest och till den trevligaste tävlingen att delta i. Årets bansträckning blir densamma som 2016, det vill säga en slinga på 13,3 kilometer som körs tre varv, informerar Samuel Forslund.

– Just nu, två veckor före tävlingsdag, är drygt 100 personer anmälda. Deltagarantalet begränsas till max 300 deltagare på långa banan för att alla som åker ska kunna få en fin upplevelse. Före huvudloppet körs även en tävling på 5 kilometer för ungdomar från 11 till 16 år, berättar Forslund.

Det är ett riktigt bra startfält i damernas tävlingsklass som gör att den tävlingen ser ut att kunna bli mycket spännande. Duktiga långloppsåkaren Annika Löfström, Årsunda IF kan ta hem sin tredje seger i loppet men hon kommer att utmanas av framför allt två duktiga unga tjejer: Julia Angelsjöö, Storvreta IK som åkt i rullskidlandslaget där hon presterat bra och även åkte bra på SM i år. Dessutom kommer duktiga skidskyttetjejen Tilda Johansson, Skorpeds SK. Hon har i år gjort flera bra rullskidtävlingar och kanske också kan hänga med i ett högt, bra tempo. Tilda går på skidgymnasiet i Sollefteå och har även gjort fina resultat sista vintern på längdskidor.

Från Stockholms RK kommer också ett antal åkare och när det gäller rullskidor så har den klubben lyckats få fram många bra åkare både bland herrar och damer.

– Det blir också fina priser för de tävlande. Bra Hus ställer upp med en rabattcheck på 50 000 kronor som en lycklig vinnare kan få. Samma sponsor har också gått in med prispengar och en vinst i tävlingsklassen ger 2000 kronor och samma summa gäller så klart för både herrar och damer, berättar Forslund.

UVK-rullen har också satt miljön i fokus och har därför i sitt arbete för detta bland annat infört skräpzoner. Kastar man sitt skräp efter banan på annan plats än i skräpzonerna så innebär det omedelbar diskning.

– Allt för att vi vill skärpa fokus och få insikt om att vi som tävlar utomhus, måsta vara rädda om vår miljö, avslutar Samuel Forslund.

Tidigare vinnare i tävlingsklass på UVK-rullen
2016: Annika Löfström, Mattias Edwardsson
2015: Britta Johansson-Norgren, Jesper Nyström (SM-tävling)
2014: Annika Löfström, Anton Karlsson
2013: Julia Jansson, Simon Andersson
2012: Chelsea Little, Magnus Graas
2011: Ingen dam till start, Björn Lystedt
2010: Kent Strömberg 2010 (Endast två deltagare första året)

Mer information finns här på tävlingens hemsida

För nyheter hänvisas till tävlingens sida på Facebook
 


Tävlingar och Evenemang

 19/01/2018Skid- & Yogaläger
 20/01/2018MORALOPPET 44 kmLängdåkning
 21/01/2018Hornbergsloppet 42 kmLängdåkning
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
 27/01/2018Sixten Jernberg Memorial RaceLängdåkning
 27/01/2018Harsa Ski MarathonLängdåkning
 28/01/2018Lima Skate MaratonLängdåkning
 28/01/2018StråkenloppetLängdåkning
 31/01/2018Resa till Dobbiaco Cortina med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör