Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

SM-tävlingarna som startar på onsdag blir första tävlings-testet av de nya banorna vid Lugnet. Här ser vi Tomas Jons utför den nya långa utförskörningen. FOTO: Per Hagdahl.

SM-tävlingarna som startar på onsdag blir första tävlings-testet av de nya banorna vid Lugnet. Här ser vi Tomas Jons utför den nya långa utförskörningen. FOTO: Per Hagdahl.

Världspremiär för Lugnets nya tävlingsbanor

Lugnet har alltid hyllats för att ha en unik och spännande tävlingsarena för längdskidåkning med Mördarbacken som det mest kända varumärket.
Men det har funnits delar som inte varit helt optimala, bland annat det långa inåket på stadion. Inför skid-VM 2015 har därför Lugnets bansystem designats om i grunden.

Arbetet har pågått under flera år i nära samarbete med Svenska Skidförbundet, FIS och Sveriges Television. Målet är ett bansystem som är tufft, utslagsgivande, publikvänligt och som ger möjlighet till TV-produktioner i världsklass.

Under hösten har arbetet börjat rent praktiskt då nya spårgator öppnats upp i terrängen närmast skidstadion, och idag öppnas de delar av systemet som kommer att användas under SM-veckan. Det är drygt hälften av de spår som kommer att användas under VM, men alla centrala och karaktärsgivande delar är klara.

Nya utförsbacken
De tunga stigningarna med Mördarbacken i spetsen finns självklart kvar och Mördarbacken har dessutom fått sällskap av flera kortare men lika ”mördande” uppförsbackar. Men det mest iögonfallande i det nya bansystemet är den långa utförskörningen ända uppe från hopptornen och ner till stadion. Backen är designad utifrån tesen att man ska tjäna tid och placeringar på att vara skicklig på att köra utför och liknar bitvis mer en slalombacke än ett skidspår i klassisk bemärkelse. Här finns inga långa glidpartier utan det är kurvor och krön hela vägen ner som tvingar skidåkaren att arbeta aktivt hela tiden!

- Idag är första gång vi hade möjlighet att provköra backen från topp till botten och jag måste säga att det fungerar över förväntan, säger Tomas Jons som har varit ansvarig för designen av nya bansystemet. Självklart finns det detaljer som vi kommer att slipa på fram till VM, men redan nu är det ett spår i toppklass.

Tomas Jons har varit ansvarig för designen av det nya bansystemet vid Lugnet i Falun. FOTO: Per Hagdahl.

Byggt för TV-produktionen
Vi ställer oss på en av de tänkta kamerapositionerna långt uppe i backen och Tomas förklarar hur spåren är designade för att ge riktigt bra TV-bilder.
- Här fångar kameran upp åkarna redan i Mördarbacken och sedan åker de mot kamerar och dyker upp och försvinner om vartannat bakom krönen. Väl framme vid kameran zoomar kameran ut och då fångar man plötsligt vyn över hela stadion! Sedan kan kameran följa åkarna ner för backen och plötsligt dyker de upp över den nybyggda publiktunneln ända nere på stadion! Det är med andra ord ingen slump att spåren går som de går…

Premiär under SM-veckan
På onsdag börjar tävlingarna och då blir det första gången som spåren testas skarpt.
- Lite nervöst är det allt, men det känns bättre nu när man fått provåka ett par gånger och märker att det fungerar som vi tänkt, säger Tomas. Tomas lägger en stoppsladd framför kameran längst ner vid stadion.
- Det här är ju så himla kul! Utropar han innan han fortsätter uppåt igen. Brant uppåt.

Tomas Jons ger sig iväg uppåt. FOTO: Per Hagdahl.


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör