Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Erik Rost tog silver, men vara bara 15 sekunder från guld, på skidorienterings-VM:s medeldistans. FOTO: Nordenmark Adventure.
Erik Rost tog silver, men vara bara 15 sekunder från guld, på skidorienterings-VM:s medeldistans. FOTO: Nordenmark Adventure.

VM-silver till tudelad Rost

Efter fyra blågula VM-guld i rad var det nära ett femte, men Erik Rost fick nöja sig med silver på medeldistansen i ryska Krasnojarsk.
– En medaljplats är jag självfallet nöjd med, och det här var min främsta individuella VM-placering hittills. Men när man är så nära guldet blir det lite tudelade känslor, säger Rost.

VM-medaljerna fortsätter att trilla in för det svenska skidorienteringslandslaget. På fredagens medeldistans slutade Erik Rost tvåa, efter en mycket stark avslutning.

Fram till segrande bulgaren Stanimir Belomazhev skilde 15 sekunder, och ner till norrmannen Lars Moholdt på tredjeplatsen 51 sekunder.

– Jag gjorde ett mycket bra lopp, förutom ett misstag i början. Utan det misstaget hade jag vunnit. Jag tappade 20-30 sekunder där och då är det lätt att tänka "hade jag inte gjort det och så vidare." Men det är ju det som är sporten också, säger Rost.

– Jag är hyfsat nöjd med silver, men är man så nära vill man ju vinna också.

Under loppets andra halva plockade Alfta-Ösa-åkaren ett antal placeringar.

– Det var en väldigt kuperad inledning och så hade det frusit på, så det var isiga förhållanden. Först fick man kämpa uppför och sedan var det "rodel" utför där man var livrädd. Det var många som kraschade utrustning och kraschade ut i skogen också. Andra halvan av banan var lite flackare och mera "stå på" i skidåkningen och det gjorde jag väldigt bra. Jag hade en vass avslutning.

Redan i morgon lördag väntar långdistans, både för damer och herrar, och Erik Rost tycks direkt efter blomsterceremonin längta ut i skogen:

– Långdistans brukar passa mig bra. Jag tänker köra allt jag har igen, och då ska de andra få jobba hårt för att matcha det.

Näst bäste svensk blev färske sprintvärldsmästaren Ulrik Nordberg som slutade sexa, 1.57 efter segrande Belomazhev. Martin Hammarberg blev tolva och Markus Lundholm bröt sedan en stav gått sönder.

Anmärkningsvärt var att ingen hemmaåkare fick kliva upp på pallen. På sitt eget hemma-VM har stornationen Ryssland hittills kammat noll segrar och flera av åkarna bommade grovt på medeldistansen.

Den överlycklige världsmästaren Stanimir Belomazhev har sin teori klar:

– Jag tror att ryssarna känner en massa press eftersom det är deras hemmaplan. Många av dem kommer ju också från den här staden.

Resultat, medeldistans, VM, Krasnojarsk, Ryssland
Herrar

1) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, 33.48, 2) Erik Rost, Sverige 34.03, 3) Lars Moholdt, Norge, 34.54, 4) Andrej Grigoriev, Ryssland, 35.03, 5) Andrej Lamov, Ryssland, 35.37, 6) Ulrik Nordberg, Sverige, 35.45.
Övriga svenskar: 12) Martin Hammarberg, 36.54. Markus Lundholm bröt.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson vann Bessemerloppet i Högbo 34 sekunder före Rikard Tynell. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dagens dubbel för paret Karlsson Mohlin

Samboparet Anton Karlsson och Elin Mohlin, Sockertoppen IF/Lager 157 Ski Team grejade en dubbel på 52 kilometer långa Bessemerloppet på söndagen. Anton vann dryga halvminuten före Rikard Tynell, Gryc...
Emma Ribom vann masstarten vid Volkswagen cup i Hudiksvall strax före klubbkompisen Sofia Henriksson. Bilden dock från SM i Sundsvall. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ribom och Brännmark fixade två Piteåsegrar

Piteå elits Emma Ribom och Viktor Brännmark grejade segrar i både dam- och herrklassen på masstarten vid Volkswagens cup i Hudiksvall. Emma vann 3,6 sekunder före klubbkompisen Sofia Henriksson och V...
Linn Svahn vann klart vid masstarten i Hudiksvall. Bilden dock från säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Juniorcupvinnare på masstaren i Hudiksvall

Andra dagens tävlingar vid Scandic cup i Hudiksvall såg följande segrare på masstarten: Jonathan Norder, IF Hallby i H 19-20, Linn Svahn, IFK Umeå i D 19-20, George Ersson, IF Strategen i H 17-18 och ...