Annonsör
AnnonsörAnnonser
Långlopp

De två kommande lördagarna avgörs Volkswagen rullskidcup på UVK-rullen och Bessemerrullen.

De två kommande lördagarna avgörs Volkswagen rullskidcup på UVK-rullen och Bessemerrullen.

Volkswagen rullskidcup med fina startfält

Volkswagen rullskidcup består av två tävlingar, UVK-rullen och Bessemerrullen. Tävlingarna arrangeras av Uppsala Vasaloppsklubb tillsammans med Högbo GIF.
UVK-rullen är först ut och genomförs nu på lördag 8 september och Bessemerrullen en vecka senare den 15 september. Båda tävlingarna är seedningsgrundande för Vasaloppet.

– Ambitionen med denna mini-cup är att både motionärer och tävlingsåkare ska få två tävlingar på sju dagar som krydda i sin träning mot vinterns långlopp på skidor. Tävlingarna och cupen har prispengar till segrarna i tävlingsklasserna, berättar Samuel Forslund från Uppsala Vasaloppsklubb.

I damtävlingen kommer världens bästa långloppsåkare, Britta Johansson Norgren från Sollefteå SK och Lager 157 Ski Team, att få bära favoritskapet. Britta kommer dock att utmanas av framför allt teamkompisen Elin Mohlin, Olivia Hansson, Karlsunds IF och Malin Börjesjö, Sundbybergs IK.

Britta Johansson Norgren och Elin Mohlin är förstås favorittippade.
Britta Johansson Norgren och Elin Mohlin är förstås favorittippade.

Herrarnas tävlingsklass kommer förmodligen att bli en kamp mellan Sveriges två bästa långloppslag. Team Serneke med Jimmie Johnsson och Pontus Nordström utmanas av Anton Karlsson, Lager 157. Rikard Tynell från Team Tynell kommer också att vilja vara med och slåss om vinsten.

Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke kommer till start.
Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke kommer till start.

Bakom dessa finns flera duktiga, hårt satsande åkare som till exempel Ronny Wedin, Pumpen SK, Johan Klinga, Pumpens SK, Fredrik Wallström, Naprapat Walles SK, Jonathan Hedbys, Nusnäs IF plus flera duktiga, snabba åkare från Stockholms Rullskidsklubb.
En annan åkare som kan bli en riktigt stor överraskning är Nacka Värmdö;s junior Johan Ekberg.

– Det blir spännande att se om deras rullskidfart kan hänga med i de starka långloppsspecialisterna tempo. Flera utländska åkare kommer också till start. Vi kommer att få se åkare från bland annat Tyskland, Schweiz och Finland. Dock ingen norrman vilket de svenska åkarna kanske kan vara glada för, säger Samuel Forslund.

Noterbart är också att tävlingarna går på rullskidor med rullmotstånd 2 och att det är klassisk stil som gäller.

– En del rullskidtävlingar har låneskidor till tävlingsåkarna, vilket har testats tidigare på UVK-rullen. Många diskussioner har förts angående låneskidans för- och nackdelar och vi har kommit fram till att tävlingen blir mest sportslig och rättvis med egna rullskidor, menar Forslund och fortsätter;

– Det finns ingen som pratar om låneskidor på skidtävlingar under vintern. Vi tycker det är självklart att åkarna kör på sitt eget material, då har man kontroll på och ansvar för sin egen utrustning. Det är inte kul att komma till en tävling med prispengar och ha oturen att få låneskidor som inte är konkurrenskraftiga. Vi ser faktiskt resultat på andra tävlingar som bara kan förklaras med att starka åkare kommer långt bak i resultatlistan just beroende på låneskidor som inte rullar nog bra.

Det finns fortfarande platser kvar, anmälan till UVK-rullen stänger onsdag 5 september och till Bessemerrullen stänger den 9 september. I mån av platser kvar så kommer det även att vara möjligt att efteranmäla sig på plats. Åker man båda tävlingarna så får man också 100 kronor tillbaka.

Tävlingsvädret ser ju idag ut att bli fint och varmt vilket gör att båda klubbarna räknar med fler anmälningar och fina prestationer av både elit och motionärer.

Prisutdelning i cupen kommer att ske i Högbo efter deltävling nummer två. 

– Precis som vi hoppats så har en del klubbar lagt ett träningsläger i Högbo i samband med Volkswagen rullskidcup. Några klubbar i Stockholm passar på att träna hårt samtidigt som de får en kul tävling som extra krydda, avslutar Forslund.

Mer information om cupen hittar ni på www.vw-cup.se
UVK-Rullen hittas på hemsidan www.uvk-race.se
Bessemerrullens hemsida är www.bessemerloppet.se

 


Tävlingar och Evenemang

 20/10/2018KarlskronarullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
 30/11/2018Skidläger på Ormberget, LuleåLängdåkning
 05/01/2019Bruksvallarna Nordic Ski MarathonLängdåkning
 23/01/2019Resa till Marcialonga med GSToursLängdåkning
 24/01/2019Marcialonga 2019Längdåkning
 08/02/2019Tjejhelg på snö i FalunLängdåkning
 17/02/2019Haldo Hanssons minneLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör