Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
svspel_jlandsl_2122

26 åkare uttagna till Team Svenska Spel och juniorlandslaget

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spel har sedan två år tillbaka en gemensam satsning på Team Svenska Spel. Satsningen har varit mycket framgångsrik och lett till flera medaljer på junior- och U23-VM och flera av de åkare som i förra veckan blev uttagna till A-landslaget har tidigare varit en del av Team Svenska Spel, bland andra Linn Svahn och William Pooromaa.

I dag presenteras de 18 åkare som utgör Team Svenska Spel säsongen 2021/2022. Av de uttagna åkarna, som är födda mellan 1994 och 2001, är 14 killar och 4 tjejer. Fyra av dem är helt nya i laget: Gustav Kvarnbrink, Axel Ekström, Alfred Buskqvist och Jenny Solin.

– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer. Vi ser en stor fördel i att kunna jobba kontinuerligt och dagligen med de aktiva i deras vardagsmiljö tillsammans med befintlig verksamhet i våra elitmiljöer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

Team Svenska Spels verksamhet bedrivs i Svenska Skidförbundets elitmiljöer i Östersund och Falun.

Fem debutanter i Team Svenska Spel Juniorlandslaget
Sedan förra säsongen har Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spel också en speciell satsning på Team Svenska Spel Juniorlandslaget. De åtta åkare, fyra killar och fyra tjejer, som är uttagna att nästa säsong representera Team Svenska Spel Juniorlandslaget är födda 2002 och 2003. Fem av åkarna är debutanter i teamet: Nils Bergström, Måns Skoglund, Axel Verner, Lisa Eriksson och Tove Eriksson.

– Vi har verkligen ett spännande lag i år med många ytterligheter och bra egenskaper för att utvecklas som skidåkare. Det känns väldigt inspirerande att få jobba tight med denna grupp under hela sommaren med fokus mot junior-VM i polska Zakopane. Även om skidåkning är en individuell idrott kommer vi tillsammans att lyfta och inspirera varandra till framgång, säger Andreas Domeij, Landslagstränare Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Junior.

Nytt för i år är att både Ida Ingemarsdotter och Andreas Domeij kommer att arbeta 100 procent med att leda och utveckla de båda teamen. Till sin hjälp har de Mattias Nilsson och Martina Höök som landslagstränare för Team Svenska Spel.

– Vi har de senaste säsongerna lagt en väldigt bra grund och fått till en framgångsrik verksamhet i våra elitmiljöer. Att vi nu får chansen att lägga all vår tid på att utveckla de båda teamen känns otroligt inspirerande, säger Ida Ingemarsdotter.

Uttagna åkare Team Svenska Spel säsongen 2021/2022
Gustav Kvarnbrink, (2000) IFK Umeå från Umeå
Axel Ekström, (1995), IFK Mora SK från Klockhammar, Örebro
Marcus Ruus, (1994) Åsarna IK från Östersund
Hugo Jacobsson, (1997) Falun-Borlänge SK från Avesta
Olle Jonsson, (1995) Trillevallens SK från Duved
Johan Ekberg, (2000) Nacka Värmdö SK från Nacka / Stockholm
Alfred Buskqvist, (1996) IK Stern från Tjörn
Gustav Berglund, (1998) IFK Mora SK från Sigtuna
Truls Gisselman, (2001) Rehns BK från Bollnäs
Georg Ersson, (2001) IF Strategen från Sundsvall
Emil Danielsson, (2001) Högbo GIF från Sandviken
Leo Johansson,  (1999) Falun-Borlänge SK från Skillingaryd
Erik Rosjö, (1998) IFK Mora SK från Jönköping
Jonas Eriksson, (1997) IFK Mora SK från Skräddarbacken
Jenny Solin, (1996) Sollefteå Skidor IF från Sollefteå
Alicia Persson, (1998) Stockviks SF från Stöde
Moa Hansson, (2001) Landsbro IF SK från Landsbro
Louise Lindström, (2000) Falun-Borlänge SK från Sandviken

Uttagna åkare Team Svenska Spel Juniorlandslaget säsongen 2021/2022
Edvin Anger, (2002) Åsarna IK från Hedemora
Nils Bergström, (2002) Rehns BK från Borlänge
Måns Skoglund, (2002) Täby IS från Täby
Axel Verner, (2002) IK Stern från Mölnlycke
Märta Rosenberg, (2002) Duveds IF från Duved
Lisa Eriksson, (2003) Strömnäs GIF från Piteå
Tove Eriksson, (2003) Hudiksvalls IF från Sundsvall
Lisa Ingesson, (2002) Strömnäs GIF från Piteå

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...