Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Strax före start på Tranemo Midnight Skimarathon. FOTO: Christian Olsson.

Strax före start på Tranemo Midnight Skimarathon. FOTO: Christian Olsson.

300 åkte Tranemo Midnight Skimarathon

I onsdags arrangerade Tranemo IF Skidklubb ett seedningslopp i elljus under fina förhållanden.
300 åkare kom till start och i herrklassen delade Martin Holmstrand, Axa SC och Patrik Johansson, IFK Skövde på segern. Damklassen tog Johanna Sundström, Hestra IF, hem i stor stil.

– Efter en säsong med bra förutsättningar på vårt konstsnöspår som i år är cirka 5 kilometr långt och som helt går på elljusspår så tyckte vi det var synd att inte arrangera någon mer tävling än Tranemoloppet som vi arrangerade på trettondagen, berättar spårchefen Christian Olsson.

– Vi beslutade oss därför för cirka 3 veckor sedan att söka sanktion för ett långlopp som kvällstävling mitt i veckan, ett lite nytt grepp, fortsätter Christian.

Man hade förhoppningar om att få ihop 100-150 deltagare till start så att loppet skulle bli seedningsgrundande. Förväntningar infriades med råge då man fick sätta stopp i måndags då man nått 300 anmälda.

– Vi ville ge alla en bra skidupplevelse utan att utsätta någon för onödiga risker i för stor trängsel, berättar Olsson.

midnight_efterstart.jpg

Strax efter start. FOTO: Christian Olsson.

Natten innan tävlingen var kall och spåren som preparerades mellan 23.00 och 01.00 frös ihop fint. Dagen blev solig med fyra plusgrader och dagsmeja, men anläggningen var avstängd fram till skid- och bantest 16,30.

– Hade vi skjutit starten och bantestet ytterligare en timma så hade spåren hållit sig helt intakta hela kvällen, det största slitaget fick vi nu före start då det fortfarande var plusgrader vid skidtesterna, berättar Christian.

Strax efter start föll temperaturen under nollan och spåren frös ihop mer och mer vilket gjorde loppet till en skapligt snabb och inte alltför slitsam färd för alla deltagare.

midnight_sparen.jpg

I så här bra skick var varvningsspåren efter tävlingen. FOTO: Christian Olsson.

Tätstriden utkristalliserade sig ganska snabbt till en duo med Martin Holmstrand och Patrik Johansson som jagades av en annan duo som höll ihop ett tag, junioren Gustav Johansson, Ulricehamns IF och hemmaåkaren Erik Johansson.

Tätduon höll ihop hela vägen till mål och kompisarna Martin och Patrik delade broderligt på segern utan spurt. Junioren Gustav körde ifrån Erik de sista varven och avslutade starkt på en tredje plats endast drygt tre minuter efter de två i täten.

– Hela loppet avlöpte kanonbra och idel lovord ströddes över arrangemanget från nöjda deltagare i mål, avslutar Christian Olsson.

 

 

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...