www.langd.se

Tätklungan på ICA-loppet i Matfors strax efter start. Slutsegraren Anders Svanebo med nummer 525 syns i mitten. FOTO: Arrangören.
Tätklungan på ICA-loppet i Matfors strax efter start. Slutsegraren Anders Svanebo med nummer 525 syns i mitten. FOTO: Arrangören.

Svanebo solovann i snöyran i Matfors

Anders Svanebo meddelade efter förra årets succésäsong att han avslutar sin elitsatsning men under söndagens ICA-lopp i Matfors visade han att han fortfarande kan åka fort.
Redan på det andra varvet av fyra lämnade han sina motståndare bakom sig och kunde kontrollerat ta hem herrarnas huvudklass på 42 kilometer i ett ymnigt snöfall.

Segermarginalen skrevs till nästan tre minuter och då såg den regerande svenska mästaren på 5 mil ändå inte ut att behöva gå för fullt.

I damernas klass över 42 kilometer var Jessika Eriksson överlägsen och kunde helt ohotat glida in drygt sex minuter före fjolårets segerkvinna Elin Vedin.

I herrarnas klass över halva distansen gjorde den gamle storåkaren Vladimir Smirnov ett bejublat framträdande och visst syntes det att den gamle skidkungen fortfarande håller god form. Med god skidteknik skidade han in på en niondeplats i en klass som vanns av Joel Jänes.  

I damernas 21 km-klass åkte den svenska mästaren i triathlons sprintdistans ICA-loppet som ett led i sin satsning mot Vasaloppet. Målet är att få till ett bra lopp i den gren som får anses som hennes akilleshäl då hon satsar på ett nytt sammanlagt rekord i en svensk klassiker. Klassen vanns av Minna Bäckman.

Kari Palo-Oja, Älvsby Parasport, åkte 10 km-klassen i sin sit-ski och slutade på nionde plats. FOTO: Arrangören.
Kari Palo-Oja, Älvsby Parasport, åkte 10 km-klassen i sin sit-ski och slutade på nionde plats. FOTO: Arrangören.
 
Det stundtals ymniga snöfallet ställde i kombination med en temperatur som pendlade runt nollan till med en hel del problem för den stora massan motionärer som valde att köra med fästvalla. De flesta verkade dock nöjda med dagen ändå trots att vädret och föret gjorde spåren sladdriga och trögare.

En som kanske slet mer än de flesta var Phani Gadhavajjula som flyttade till Stockholm från södra Indien för två år sedan. Han åkte skidor för första gången för 5 månader sedan men tog sig igenom 42 kilometer i detta besvärliga skidföre på 5 timmar och 16 minuter. En heroisk insats.

Vädergudarna må ha kunnat vara mer tillmötesgående men de hindrade ändå inte att ett nytt deltagarrekord slogs för loppet som fortsätter att växa för varje år.

– Vi hade runt 300 åkare och i fjol var vi 250. Och hade det inte snöat så hade det säkert kommit fler än så också, så vi är jättenöjda, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.

Utöver alla ICA-loppsdeltagare kom 50 barn till start i barnens Vasalopp vilket gjorde dagen till en riktig familjefest med ett myller av människor på skidstadion i Matfors.

Fullständiga resultat finns på http://ica.matforsskidklubb.se/

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.
Stina Nilsson får plats i A-landslaget i skidskytte inför hennes första säsong som skidskytt. FOTO: Håkan Blidberg, Skidskytteförbundet.

Nye sportchefen för skidskytteförbundet: ”Stina är givetvis en drömvärvning”

Skidskytteförbundet presenterar nu Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef och hon kunde knappast få en mer spännande start på uppdraget, nämligen hur förbundet på bästa sätt ska kunna stödja Stina Nilss...