www.langd.se

Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson är två av många kändisar som åker under Vasaloppets vintervecka. För Maria och Hans väntar Nattvasan. FOTO: Vasaloppet.
Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson är två av många kändisar som åker under Vasaloppets vintervecka. För Maria och Hans väntar Nattvasan. FOTO: Vasaloppet.

Kändistät Vasalöparen inför årets lopp

På fredag 8 februari utkommer Vasaloppets egen tidning Vasalöparen med årets första nummer. I tidningen finns flera reportage med kända profiler som ska åka något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2019: Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson, Stephan Wilson, Jenny och Susanna Kallur, Anders Szalkai samt Alice Bah Kuhnke.
Dessutom presenteras en lista på 140 kända Vasaloppsdeltagare genom tiderna. Och det är bara en del av allt det som ryms på Vasalöparens 116 fullmatade sidor denna gång.

Vasalöparens omslag visar de tidigare alpina åkarna Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson som ska göra ”det ultimata partestet”, nämligen åka Nattvasan 90 tillsammans. Det är ett parlopp på nio mil i mörkret från Sälen till Mora och med endast en officiell kontroll halvvägs i Evertsberg.

– Kombinationen av träning och upplevelse passar oss bra. Och att vi får göra det tillsammans. Förhoppningsvis blir det ännu häftigare på natten, säger Maria.

– Jag gillar att tävla och vill göra saker som är roliga. För mig behövs ett mål, utan det är det segt att träna, säger Hans.

Att Nattvasan blir ett relationstest är Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson medvetna om:

– Överlag tror jag på att göra saker tillsammans som par. Att öppna upp och visa andra sidor av sig själv. Sen är det nog viktigt att prata ihop sig så man har samma mål och vision, säger Maria och Hans instämmer, delvis.

– Ja, nu när jag sitter här känns det inte som att det kommer att bli så farligt men jag vet inte. Efter sex-sju mil kommer Maria att vara svart i ögonen alltså, säger Hans i intervjun.

En annan deltagare är tv-profilen Stephan Wilson som mot alla odds lyckades klara Vasaloppet 2016, efter en lång kamp mot repet. Genom programmet ”Stephan på glid” i SVT blev han folkkär. I år ska han åka Öppet Spår söndag.

– Jag ville veta vad som var svenskt mer än midsommar, fika och facket. Jag ville göra något på riktigt, hela vägen. Vasaloppet är lätt topp fem av det bästa jag varit med om livet, säger Stephan i intervjun i Vasalöparen.

En utmaning i Jenny och Susanna Kallurs nya liv är att åka Tjejvasan i vinter.

– Vi ser fram emot vårt lopp med skräckblandad förtjusning. Eftersom vi oftast har tävlat i distanser som tar 13 sekunder eller mindre så är det en jätteutmaning för oss, säger Jenny Kallur.

För maratonlöparen Anders Szalkai, som deltagit både i VM och OS, blir det debut i Öppet Spår:

– För mig som förstagångsåkare har jag såklart stor fördel av att jag har god kondition. Har man varken teknik, styrka eller kondition från början blir det ju svårare. Men jag har ändå stor respekt för Vasaloppet. Det är en ny träningsform för mig och jag har mycket att lära både gällande träning och teknik.

Förra kulturministern Alice Bah Kuhnke ska åka Vasaloppet den 3 mars. Loppet har varit en barndomsdröm för Alice, som för övrigt har en träningsbakgrund från friidrottsgymnasium.

– Vasaloppet är en barndomsdröm och ju äldre jag blivit har betydelsen ur ett kulturarvsperspektiv, att vara en del av vårt lands och folks berättelse, känts allt viktigare. Samtidigt är jag oerhört ödmjuk inför uppgiften och jag hoppas att jag kommer att klara av det, säger Alice Bah Kuhnke. Mitt mål att klara alla repen och gå i mål. Repdragningarna är min stora skräck och jag blir nervös bara jag pratar om det. Att ha kommit så långt och stå där i spåret och sen bli stoppad av ett rep, nej fy…


I det nya numret av Vasalöparen presenteras också en mängd andra ”kändisar” som åkt Vasaloppet eller Öppet Spår genom åren. Många idrottare finns förstås i samlingen, men även kungligheter, företagsledare, professorer, politiker, artister och mediepersonligheter.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
15-16 juli håller Micke Åström inspirations- och rullskidträffar i Karlshamn och Karlskrona.

Åström bjuder in till inspirations- och rullskidträffar i Blekinge

15 och 16 juli så finns chansen att få inspiration och samt slipa på rullskidtekniken i Karlshamn och Karlskrona. Då håller certifierad skidcoachen Micke Åström inspirations- och rullskidträffar. – ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...