www.langd.se

Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.
Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.

Fredrik gjorde det han drömde om - en månad på rullskidor genom Sverige

28 dagar tog det för Fredrik Erixon att åka rullskidor från Karesuando till Smygehuk.
– Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen aldrig några problem. Jag hade kunnat åka tio dagar till, säger Fredrik som nådde Smygehuk i onsdags.

Äventyret, som också ska bli film, gjorde Fredrik för att sätts fokus på längdåkning, klimatet och också för att inspirera till rörelse.

– Det är många som hört av sig på sociala medier och berättat att de blivit taggade att göra saker. Det är jag glad för, säger Erixon nu hemma i Danderyd och snart på väg på semester.

Har du hunnit sammanfatta äventyret?
– Jag har funderat en hel del. Att ha slutmålet och ett mål varje dag var viktigt. På kvällarna låg jag i tältet och kollade mitt schema. När jag vaknade visste jag att jag hade nio, åtta eller tolv mil till dagsmålet. Även om jag hade ont eller var sliten så var det bara att rulla iväg.

– Det blev en annorlunda känsla när jag kom till Tingsryd och insåg att om två dagar kommer jag att vara framme. Då fick jag en wow-känsla.

I onsdags nådde Fredrik slutmålet Smygehuk.I onsdags nådde Fredrik slutmålet Smygehuk.

Innan Fredrik drog iväg från Karesuando var det framförallt två saker han oroade sig för:

Ett, den fysiska utmaningen.

– Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen aldrig några problem. Jag hade kunnat åka tio dagar till.

Fredrik har fått många frågor om hur han tränat innan äventyret. Tränat har han gjort, men  inte specialtränat.

– Jag har tränat som vanligt och åkt seedningslopp och Vasaloppet. Genom åren har jag väl skaffat mig en grundstyrka.

Två, ensamheten.

– Jag var mer orolig för hur det skulle bli att hänga med mig själv bara i en månad. Men jag är förvånad att det gick så bra. Jag fick aldrig någon ångest. Normalt sett är jag en väldigt social person som aldrig är själv.

Inför resan hade Fredrik laddat ner 20 Netflix-filmer som han tänkte han skulle kolla på i tältet på kvällarna.

– Men jag var ju så trött så jag såg bara en halv.

Fredrik bar med sig tältet på ryggen hela vägen.Fredrik bar med sig tältet på ryggen hela vägen.

Även om Fredrik åkte ensam så har det förstås blivit många möten med människor längs vägen.

– Vi bor i ett fantastiskt land. Det är slående hur många trevliga människor jag träffat. Hjälpsamma och glada från norr till söder. Jag har inte träffat någon surkart.

Kosthållningen för Fredrik har inte varit fullt ut efter kostcirkeln. Snarare långt därifrån.

– Det tog 17 dagar innan jag åt någon grönsak. Det var en ananas i plast från Mc Donalds.

– Eftersom jag inte hade något med mig för att kunna laga mat så har jag handlat färdig mat. Det har blivit otroligt mycket pizza, en hel del korv och godis.

Nu när äventyret är över så tar nästa steg vid. Planen är att en dokumentärfilm om äventyret ska bli klar till 10 februari.

En framtida utmaning för Erixon är att cykla från kust till kust i USA. Men närmast väntar semester för att ladda batterierna och sedan blir det som vanligt träning inför vinterns Vasalopp.

Fredriks devis efter äventyret:
”Dröm det, planera det, berätta det, gör det”.

Fakta från Fredriks rullskidresa från Karesuando till Smygehuk:

Utrustningen var Swenor-stomme med antingen Swenor-tvåor eller Eagle snabbhjul.

28 dagar, 2500 km, ca 100 km per dygn, högsta fart nedför 51 km/h, ca snitt fart 12 km/h, med 24 kg ryggsäck och två par kalsonger, två par strumpor och sovsäck, alla nätter i tält, 20.000 stavtag per dag (600.000 st sitt-ups totalt) 4 vurpor, 20 dagar med regn.
 
Längsta dagen: 178 km, från Avesta till Danderyd.
Bästa pizzan: i Jokkmokk, (renskav, lingonsylt o bearnaise).
Bästa upplevelse: alla människor utmed vägen.
Sämsta vägavsnittet: mellan Sveg och Särna (kass asfalt över fjället).
Intervjuer: Markus Hellner, Thomas Wassberg, Eva-Lena Frick och Daniel Tynell.

PS. Dessutom har Freddrik fotograferat 94 kyrkor på sin väg ner genom Sverige!

Äventyret blir en dokumentär som ska bli klar till 10 februari. En dryg månad efter Fredrik fyllt 50.Äventyret blir en dokumentär som ska bli klar till 10 februari. En dryg månad efter Fredrik fyllt 50.

 

Siste nyheter

Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...
Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...