www.langd.se

Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material.
I helgen hängde vi med på en del av årets första läger med ”teamet” och frågade några av medlemmarna om vad de gillar bäst med att vara med i ett Team XC Gold.

Som medlem i Team XC Gold får man löpande under året förslag på träningsprogram via medlemssidan på Facebook. Där är det också varje vecka styrkepass som körs live. Dessutom blir det mycket tips kring träning, material, vallning med mera.

Flera träningsläger ordnas också under året. Både på barmark och på snö. Vi hängde på första delen på årets första läger för att kolla läget och ge en bild av hur det kan se ut.

Lägret hölls i skidmeckat Östersund och bjöd på en späckat och inspirerade schema. På fredagen började det med teknik på rullskidor med Jerry Ahrlin som instruktör. Passet avslutade med tio stycken 90-30-intervaller.

Teknikinstruktion av Jerry Ahrlin. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Teknikinstruktion av Jerry Ahrlin. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter lunch var det dags för en intressant genomgång kring material och vallning med i sammanhanget rutinerade duon Jean Marc Chabloz och Gunnar Hammarberg.

Jean Marc Chabloz bjöd på mycket intressant kring material och vallning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Jean Marc Chabloz bjöd på mycket intressant kring material och vallning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På eftermiddagen var det dags för teknikpass rullskidor individuellt.

Lördagen startade med ett pass rörlighet och löpteknik med löptränaren Andreas Hubbe Lund som är knuten till Team XC Gold. En träningspass som bjöd på många skratt och garanterat en del träningsvärk efteråt.

Andreas Hubbe Lund gav inspiration och insikter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Andreas Hubbe Lund gav inspiration och insikter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På lördagseftermiddagen stakintervaller och lite mer teknikträning och lägret avslutades med ett långpass på söndagen innan deltagarna for hemåt till olika delar av landet.

– Det blev en härlig och kul helg och jag är mäkta imponerad av deltagarna, säger Jerry Ahrlin.

Jerry berättar också att även om årets verksamhet har dragit igång så finns möjligheten att haka på framöver om man är intresserad. Kontaktuppgifter finns på xcgold.se.

När Jerry Ahrlin är inblandad är det alltid nära till skratt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.När Jerry Ahrlin är inblandad är det alltid nära till skratt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Längd.se tog ett snack med fyra av deltagarna under helgen för att höra hur det upplever det att vara med i Team XC Gold.

Markus Qvarnström från Huskvarna:

Markus Qvarnström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Markus Qvarnström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Markus är ny i Team XC Gold-gänget och lägret i Östersund är första gången han träffar några av de andra i ”teamet”.

Vad säger du efter några dagar här i Östersund?
– Det känns positivt. Jag gick framförallt med för att få lite ny träningsmotivation och input på nya träningspass. Trots att man uppnått en respektabel ålder på 50 år så känner jag att jag fortfarande kan utvecklas. Men då behöver man ju nya verktyg för att utvecklas, säger Markus och fortsätter;

– Sen är det kul att träffa andra skidnördar att prata med. Det är jättekul!

Markus har 13 Vasalopp bakom sig och imponerande nog gjorde han sin bästa placering i vintras med en fin 907:e plats.

– Målet nu är att förbättra det till vintern och då känns det bra att vara med i det här gänget på vägen dit, menar Markus.

Förutom Vasaloppet blir det lokala långlopp i Småland om snön finns och kanske kan det även bli något långlopp ute i Europa för Markus i vinter.

Henric Johansson från Karlstad men boende i Oslo sedan fem år där han jobbar som lokförare:

Henric Johansson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Henric Johansson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

37-årige värmlänningen Henric är med i Team XC Gold för tredje året nu.

Vad gjorde att du tog steget in i ”teamet”?
– Jag har tränat mycket själv genom åren men kunde egentligen inget om träning. Då tänkte jag att det är bäst att få tips av dom som kan. Jag ville få träningen lite mer uppstyrd, berättar Henric.

Och eftersom du fortsätter så misstänker jag att du tycker det är bra?
– Jag tycker det funkar bra. Det har man också sett på mina resultat i Vasaloppet. Jag har blivit bättre och det har gett extra motivation att träna lite mer, men kanske framförallt mer strukturerat.

Henric har sex Vasalopp och tre Öppet spår bakom sig men även två Skejtvasan två gånger.

I vintras kom bästa placeringen hittills på Vasaloppet. En stark 410:e plats.

– Det var första gången jag tog mig in på led 1. Det har varit ett mål jag haft men som jag inte riktigt trott var realistiskt. Så klarade jag det vilket känns väldigt väldigt kul.

I vinter är det åter Vasaloppet som är huvudmålet.

– Men kanske blir det Birken också. Jag har åkte det två gånger men egentligen tycker jag inte det är kul. Jag är inte stark nog att staka det egentligen men nu har jag två års träning till bakom mig. Så vi får se hur det blir i vinter, säger Henric som enbart kör stakning både i träning och tävling.

Ingemo Ilander från välkända skidklubben IK Stern i Göteborg som är ny i Team XC Gold:

Ingemo Ilander. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ingemo Ilander. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Jag har gått med precis nu, berättar Ingemo.

Efter ett par dagar. Hur tycker du att det verkar?
– Det är jätteroligt. Det är tokinspirerande. Att vara med människor i den här miljön… det är som ett mindre kärnkraftverk av energi. Jag tycker det är superhäftigt.

Ingemo åkte en del längd som barn och ungdom och sen blev det ett år när hon studerade på universitet i norra Minnesota, USA.

– Det var för ”hundra” år sedan nu. Det blev ingen fortsättning när jag kom hem till Sverige igen. Det blev barn och jobb och löpning men ingen skidåkning. Sen satte en höft stopp för löpningen och då plockade jag upp skidåkningen igen 2011.

Det har blivit Vasaloppet tre gånger: 2012, 2013 och 2015.

Hur kommer det sig att du valde att gå med i Team XC Gold?
– Jag vill ta det till en nivå till. Kan jag bli bättre? Ja, det är klart att jag kan, men på vilket sätt. Jag vill utveckla tekniken men förstås också kondition och styrka. Det känns jätteroligt.

Hur tänker du kring lopp i framtiden. Sätter du några speciella mål eller hur tänker du?
– Jag vacklar lite där. När jag åkte Vasaloppet 2015 var det medaljen som var målet och jag missade den med lite grann. Jag vet inte hur jag ska tänka

Har du bestämt dig för några lopp i vinter?
– Jag har inte bokat något än men det kommer nog. Jag har åkt två rullskidlopp i Västsvenska rullskidcupen, Rådarullen och Tanumsloppet. Så jag är igång. Sen blir det Klarälvsloppet också, men ”bara” sex mil.

Eleonor Öhström, också göteborgare från IK Stern:

Eleonor Öhström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Eleonor Öhström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

För Eleonor är det andra året i ”teamet”.

– Jag såg något på nätet om det förra året och jag hade funderat på något sådant här. Även om vi har egna teknikträningar med mera i Stern så kan det vara bra att få lite annan input och komma till lite andra platser.

Eleonor har en bakgrund från friidrotten men började åka skidor först någon gång när hon var 45-50 år.

– De sista fem åren har det blivit mycket mer. Tidigare var det Vasaloppet och man tränade lite för det men inget mer. Men nu är man fast i längdåkningen, säger Eleonor med ett skratt.

Sätter du några speciella mål för loppen du åker?
– Man vet ju aldrig vilka man får möta men jag hade ändå så mål att bli först i K60 på Vasaloppet, och det lyckades jag med. Nu ska jag försöka klara medaljtiden igen. Det kanske blir lite tufft men jag har klarat det en gång i alla fall.

I vintras var Eleonor med på Master-VM i Beitostölen i Norge och det gav blodad tand. Inte minst efter en femteplats på 30 kilometer.

– Det var jätteroligt och fantastiska spår. Så jag tror nog jag ska åka ner till Cogne i Italien i mars och vara med igen.

Det var inspirerande för deltagarna att jaga Laila Kveli. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Det var inspirerande för deltagarna att jaga Laila Kveli. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Koordinationsträning är inte alltid så lätt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Koordinationsträning är inte alltid så lätt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Ebba Andersson före Frida Karlsson. FOTO: Bildbyrån

Längdlandslaget redo för sommarens tredje läger tillsammans

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en o...
I vinter är Åsarna Ski Marathon ett Visma Ski Classics Challengers event. FOTO: Åsarna IK.

Åsarna Ski Marathon blir ett Visma Ski Classics Challengers event

13 februari är det dags för 13:e upplagan av Åsarna Ski Marathon. I vinter blir loppet för första gången ett Visma Ski Classics Challengers event. Det är guldglans på loppet med Thomas Wassberg som b...