www.langd.se

Åke Wänn från Falun har åkt samtliga Öppet Spår och 40-årsjublierar tillsammans med loppet nästa helg. FOTO: Vasaloppet.
Åke Wänn från Falun har åkt samtliga Öppet Spår och 40-årsjublierar tillsammans med loppet nästa helg. FOTO: Vasaloppet.

Åke åker för 40:e året när Öppet Spår 40-årsjubilerar

Just nu är cirka 10 200 deltagare anmälda till Vasaloppets Öppet Spår söndag och Öppet Spår måndag 2020. Öppet Spår arrangeras i år för 40:e året och 69-årige Åke Wänn från Falun är en av de anmälda. Men Åke är unik så till vida att han är den ende som åkt Öppet Spår alla 39 åren.
– Jag har åkt i samtliga väder som finns och vet att det finns ingenting man kan ta för givet, säger Åke Wänn.

Det var 1979 som Öppet Spår arrangerades första gången. Bakgrunden till Öppet Spår låg förstås i det stora intresset för Vasaloppet under 1970-talet. Till Vasaloppet 1979 hade över 17 000 skidåkare anmält sig, men bara 12 000 fick ställa upp. De 5 000 som inte hade fått plats, och alla övriga intresserade, bjöds in att i stället åka Öppet Spår under veckan före Vasaloppet.

Starten var förlagd till Tjärnhedens IP i Sälen och målet låg vid Mora Parken på Prästholmen i Mora. Men 1987 flyttades Öppet Spårs mål till den klassiska målportalen på Vasagatan i Mora. År 1989 och 1990 ställdes Öppet Spår in på grund av snöbrist, vilket gör att det är 40:e året i år för Öppet Spår. Sedan 2019 tillämpas gruppstarter och första start går klockan 07.00. I år kan man välja att åka Öppet Spår söndag 23 februari eller måndag 24 februari.

En av dem som ska åka Öppet Spår måndag är Åke Wänn från Falun som alltså åkt Öppet Spår samtliga 39 år hittills:

– Åkt skidor har jag gjort jämt, säger Åke Wänn.

– Sen att åka i 40 år är kanske ett visst mått av tvångsmässighet, tillstår han.

Varför åker du Öppet Spår?
– Jag väljer att åka de där 90 kilometerna just i Öppet Spår för det är något väldigt speciellt. Jag är ju uppvuxen med Vasaloppet, det är något som är väldigt traditionstyngt. Det är speciellt att åka just där… och inte någon annanstans. Det är så det är.

Rutinerade Åke bjuder också på några goda råd till den som inte åkt förut:
– Åk skidor ordentligt innan, i lite olika fören och olika terräng. Kolla igenom utrustningen, men inte tre dagar innan för då får du garanterat skavsår av någonting.

Vasaloppet brukar kallas det ”kungliga skidloppet”, men även Öppet Spår kan betecknas som kungligt. Konung Carl XVI Gustaf åkte Öppet Spår både 1987 och 1997 (efter att ha debuterat i Vasaloppet 1977). Sedan 2015 har vinterns Öppet Spår en kusin på sommaren också: Det är Cykelvasan Öppet Spår, ett mountainbikelopp som man kan cykla dagen innan Cykelvasan 90 avgörs.

Se hela filmen med Åke Wänn och hans råd och dåd till Öppet Spår-deltagaren.
 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.
Stina Nilsson får plats i A-landslaget i skidskytte inför hennes första säsong som skidskytt. FOTO: Håkan Blidberg, Skidskytteförbundet.

Nye sportchefen för skidskytteförbundet: ”Stina är givetvis en drömvärvning”

Skidskytteförbundet presenterar nu Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef och hon kunde knappast få en mer spännande start på uppdraget, nämligen hur förbundet på bästa sätt ska kunna stödja Stina Nilss...