Team Ramudden satsar ungt och norskt inför Visma Ski Classics säsong XI. Inte ens 20 år fyllda Herman Paus blir ett spännande tillskott i det svenska långloppsteamet.

Team Ramudden satsar ungt och norskt inför Visma Ski Classics säsong XI. Inte ens 20 år fyllda Herman Paus blir ett spännande tillskott i det svenska långloppsteamet.

Svenskt långloppsteam värvar ung norsk jättetalang

Team Ramudden har haft ögonen på snart 20-årige Herman Paus i flera år. Den unge norrmannen från Asker utanför Oslo som var bäste junior på Vasaloppet i vintras som 65:a blir nu en del av Team Ramudden.
– Det känns väldigt kul. Jag har drömt om att få bli del av ett långloppsteam länge men jag trodde ändå inte att det skulle ske så här tidigt, berättar Herman för Längd.se.

Det är inte vanligt, i varken Norge eller Sverige, att man gör en tidig satsning på långlopp redan från ungdomsåren. Men för Herman Paus var det aldrig något snack om vad han skulle satsa på.

– Pappa jobbar på LeasePlan som sponsrade (Thomas) Alsgaards gamla team. Jag var tidigt med på några resor och fick vara med och langa dricka. Jag visste redan som 14-åring att jag skulle vilja satsa på långlopp, säger Herman.

– Vi har haft ögonen på Herman i några år. Lina (Korsgren) åkte ju för LeasePlan och då fick vi syn på Herman. Han stakade Kaiser Maximilan Lauf redan som 16-åring med sin pappa, berättar Team Ramuddens teamchef Gustaf Korsgren.

Nu plockar Ramudden med honom i teamet inför nästa vinter då han gör sin första seniorsäsong.

– Jag skulle säga att han är Norges största talang på långlopp. Jag är imponerad över hans inställning och han har alla möjligheter att bli Norges bästa långloppsåkare om några år, fastslår Gustaf Korsgren.

I vintras åkte Herman Kaiser Maximilan Lauf (64:a), Marcialonga (62:a) och Vasaloppet (65:a).

– Vasaloppet var kanske det roligaste då jag fick en del kommentarer i norsk TV. Jag var ganska offensiv och låg långt fram i början och helt i front några gånger, berättar Herman som blir 20 år i augusti.

Till vintern blir det nu en hel säsong med Visma Ski Classics alla deltävlingar i svenska Team Ramuddens färger. Vid sidan om satsningen kommer han att studera ekonomi på deltid.

När Herman tidigare skulle gå i gymnasiet så fick han inte plats på något vanligt skidgymnasium eftersom han ville ha fokus på långlopp. Det blev istället en privat skola där han kunde ha motsvarande vad som kallas hemortsalternativ i Sverige.

– Det är inte lätt att satsa på skidor som ung i Norge om man inte är allroundåkare, menar Herman.

– Det här är en utmaning för framtiden. Hur vi kan fånga unga åkare som vill satsa på långlopp tidigt. Det måste finnas möjligheter att göra det på gymnasiet, inom förbundet och på högskolan, menar Gustaf Korsgren.

När nu Herman Paus får möjligheten att satsa långlopp tidigt så har han också ett tydligt första stort mål inom Visma Ski Classics.

– Ett mål och en dröm är att sikta på den rosa ungdomsvästen. Målet är att vinna den en säsong, säger Paus.

Han har sex år på sig. 26 år är maxåldern för den rosa västen.

 

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...