www.langd.se

Moa Olsson och Linn Sömskar vann guld på teamsprinten vid VM på rullskidor i fjol. Nu blir det inget svenskt deltagande på inledningen av årets rullskidvärldscup. FOTO: Svenska skidförbundet.
Moa Olsson och Linn Sömskar vann guld på teamsprinten vid VM på rullskidor i fjol. Nu blir det inget svenskt deltagande på inledningen av årets rullskidvärldscup. FOTO: Svenska skidförbundet.

Inget svenskt deltagande på rullskidsvärldscupen i Estland, Lettland och Ryssland

Svenska skidförbundet  har tagit beslutet att inte delta på världscupstävlingarna på rullskidor i Estland, Lettland och Ryssland.
Beslutet har tagits av en enig grupp med stöd av information från förbundets medicinska team, Folkhälsomyndigheten och UD.

Så här skriver förbundet på sin sajt:

Vi förstår att detta kan vara ett tråkigt besked för många men vi måste ändå först och främst se till säkerheten.
Under ett år där mycket har varit annorlunda och där vi är många som upplever att det är mycket som går emot så tycker vi det är viktigare än någonsin att vi ser till helheten i vårt lags ledord.

Vi är vana vid att glädjas tillsammans då vi ofta haft väldigt stora framgångar och när det nu är tuffare tider så är det viktigt att vi stöttar varandra.

”Rullskidslandslaget är laget där glädje, kamratskap och svett skall vara ledord. Vi ska glädjas tillsammans i medgång och vi skall stötta varandra i motgång.”

Bakgrund
Mot bakgrund av att FIS har beslutat att genomföra de första deltävlingarna i rullskidsvärldscupen så har vi undersökt hur vi ser på möjligheterna att delta i dessa tävlingar.

Vi har inhämtat information från vårt medicinska team, folkhälsomyndigheten och UD. Utifrån denna information så har vi tagit ovanstående beslut.
UD avråder i dagsläget från resor till Estland och Lettland fram till 29 juli och till Ryssland 31 augusti.

Med tanke på den framförhållning vi kommer att få för att arrangera resa (visum Ryssland) och boende så kan vi inte garantera att detta kan göras på ett acceptabelt sätt för att minimera risken för smitta.

Boendet är med vad vi känner till sedan tidigare en stor riskkälla då vi både i Lettland och Ryssland har bott ihop med alla andra nationer och då även nationer som UD avråder resor till för en längre period. Vi känner också att vi inte har resurser att säkerställa tillräckliga åtgärder vad det gäller hygien vid bland annat måltiderna.

Vi hoppas att ni har förståelse för vårt beslut och detta är med omtanke om er och vår hälsa.

Övriga säsongen
Alliansloppet kommer att anordna tävlingar 27–28 augusti där längdlandslaget är med och tävlar och även rullskidslandslaget kommer att delta med en trupp.

Vad det gäller sista världscupstävlingen i Kina och eventuellt om det kommer att läggas in någon mer världscuptävling senare på säsongen så kommer vi återkomma med beslut närmare dessa datum då läget hela tiden förändras.

Beslut kommer hela tiden tas utifrån den information som vi får från myndigheterna och vårt medicinska team.

 

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...