www.langd.se

Linn Sömskar, näst längst till höger, bredvid Hedda Bångman och de andra i långloppslaget Team Nordic Athlete. Nu tränar sprintesset Linn för långlopp och en debutsäsong i Visma Ski Classics. FOTO: Team Nordic Athlete.
Linn Sömskar, näst längst till höger, bredvid Hedda Bångman och de andra i långloppslaget Team Nordic Athlete. Nu tränar sprintesset Linn för långlopp och en debutsäsong i Visma Ski Classics. FOTO: Team Nordic Athlete.

Linn Sömskar förbereder sig för sin nya roll som långloppsåkare

Linn Sömskar gör nu sin första försäsong som långloppsåkare. I vinter gör 31-åringen debut i Visma Ski Classics för nya långloppslaget Team Nordic Athlete.
– Jag är väldigt glad att jag fått den här möjligheten att vara en del av Team Nordic Athlete. Det ger mig tillbaka glädje i skidåkningen igen. Jag slår ur underläge men är väldigt motiverad, säger Sömskar.

Den tidigare svenska världscupsprintern Linn Sömskar gör nu sin första försäsong som långloppsåkare. Än så länge har hon inte ändra träningen så mycket, hon vill inte tappa sin snabbhet men visst blir det längre pass och mer stakning i träningsprogrammet.

Tillsammans med Hedda Bångman, som också tar klivet in i långloppsvärlden, blir Linn ett intressant nytillskott i damklungan i Visma Ski Classcis för nya laget Team Nordic Athlete. Det är det finska långloppslaget Team Mäenpää som med en ny huvudsponsor byter namn till Team Nordic Athlete. Laget presenterade i slutet på man nordisk satsning med två spännande nyförvärv i Linn Sömskar och norrmannen Morten Eide Pedersen. Lite senare meddelades också att Hedda Bångman blir en del av laget.

Vi tog ett snack med Linn när hon tog de första kliven mot en ny karriär som långloppsåkare i samband med teamets läger i Idre för några veckor sedan.

– Det kändes bra att få ny input på lägret med de andra. Sedan tidigare så hade jag bara träffat Hedda, berättar Linn.

IFK Umeå-åkaren Sömskar har en lång karriär bakom sig med flera fina meriter på sprint i världscupen. Som rullskidåkare har hon varit dominerade i världseliten med bland annat en hög med VM-guld. På rullskidor har hon också redan utmanat långloppseliten med den äran genom två raka segrar på 48 kilometer långa Alliansloppet.

Linn har varit i förbundets landslagsgrupper under många år. Så dock inte inför förra året och inte heller till nästa säsong så fick hon plats i någon landslagsgrupp.

– Jag gjorde ändå en ganska bra säsong och förväntade att man skulle höra av sig från landslaget. Det gjorde de också men jag förstod att det skulle bli svårt att ta en plats i A-laget men kanske kunde det blivit Team Bauhaus. Men precis som förra året så sa jag att jag ville tävla på rullskidor under sommaren, berättar Linn.

I vintras blev det en pallplats i världscupen. Tillsammans med Evelina Settlin blev hon trea på teamsprinten i Dresden när hon stod emot Maiken Caspersen Falla på upploppet. (Tävlingen vanns av Maja Dahlqvist och Linn Svahn.)  

När landslaget tog bort åldersgräns uppåt på ”C-laget” Team Svenska Spel kunde det blivit en plats där för Linn. Men då under våren hade Linn redan varit i kontakt med Team Nordic Athlete och nästan bestämt sig för att göra en satsning på långlopp istället.

– Jag är väldigt glad att jag fått den här möjligheten att vara en del av Team Nordic Athlete. Det ger mig tillbaka glädje i skidåkningen igen. Jag slår ur underläge men är väldigt motiverad, säger Sömskar och fortsätter;

– Det känns både roligt och spännande att ge sig in en en ny värld. Jag vet ju ännu inte hur jag kommer att kunna prestera på längre lopp.

Helt novis är hon dock inte. Linn har som sagt vunnit Alliansloppet, 48 kilometer, på rullskidor två gånger. Hon har åkt några långlopp i Sverige och bland annat vunnit Engelbrektsloppet.

Våren och halva sommaren har varit speciell för Linn av en annan anledning också. Från början av mars till häromveckan så kunde hon inte träffa sin sambo, norska rullskidesset Ragnar Bragvin Andresen. Detta förstås beroende på att svenskar inte fått inresetillstånd till Norge. Förutom en träff på var sin sida gränsen i slutet på maj så blev det ett drygt fyra månaders, ofrivilligt, liv ifrån varandra.

Linn och Ragnar vid norsk-svenska gränsen i slutet på maj. Nu är de dock återförenande i Norge. FOTO: Linn Sömskars instagram.
Linn och Ragnar vid svensk-norska gränsen i slutet på maj. Nu är de dock återförenande i Norge. FOTO: Linn Sömskars instagram.


Team Nordic Athlete 2020/2021:

Hedda Bångman
Niko Koskela
Hannes Mäenpää
Hans Mäenpää
Viktor Mäenpää
Morten Eide Pedersen
Linn Sömskar

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Ebba Andersson före Frida Karlsson. FOTO: Bildbyrån

Längdlandslaget redo för sommarens tredje läger tillsammans

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en o...
I vinter är Åsarna Ski Marathon ett Visma Ski Classics Challengers event. FOTO: Åsarna IK.

Åsarna Ski Marathon blir ett Visma Ski Classics Challengers event

13 februari är det dags för 13:e upplagan av Åsarna Ski Marathon. I vinter blir loppet för första gången ett Visma Ski Classics Challengers event. Det är guldglans på loppet med Thomas Wassberg som b...