Det blir ingen test av testpistolen som kan känna av fluor på skidorna för landslagen nästa vecka. Testet är framflyttat till oktober.

Det blir ingen test av testpistolen som kan känna av fluor på skidorna för landslagen nästa vecka. Testet är framflyttat till oktober.

Test av ”fluorpistolen” framflyttad

23-24 september skulle landslagen fått testa den nya ”testpistolen” som kan känna av fluor på skidorna.
Nu har dock det internationella skidförbundet (FIS) och internationella skidskytteförbundet (IBU) meddelat att testet är framflyttat till ett ännu inte bestämt datum i oktober.
– Det här säger kanske att vi har obehagligt rätt i att vi är bekymrade. Det är ett tecken på att de har sämre koll än vi hade hoppats och att de ligger sämre till tidsmässigt än vad de tänkt, säger vallachefen för norska skidskyttelandslaget Tobias Dahl Fenre till NTB.

Något nytt datum för när man kommer att få prova ”testpistolen” är inte klart men man har antytt att det ska bli någon gång i oktober. Då står skidsäsongen för dörren och tiden är knapp att agera utifrån hur ”testpistolen” fungerar och vad den visar.

– Vi har inte tid att vänta så nu måste vi bara göra det vi tror är tillräckligt för att få skidorna fria från fluor. Vi får gå vår egen väg och så vår vi istället diskutera och krångla om vi kommer till start och skidorna är ”röda”, säger Fenre.

– Införandet av fluorförbudet har gått alldeles för fort och nu bör man se på andra alternativ. Finns det en möjlighet att skjuta på det en säsong tänker jag att vi närmar oss en punkt som varit det bästa men jag vet inte om det är möjligt. Själva förbudet är förnuftigt men tidsramen för införandet är för kort, menar Fenre.

Norska skidförbundets ordförande Erik Røste är styrelsemedlem i FIS och säger till NRK att han tror att ”testpistolen” är klar i tid för att göra tester inför säsongsstarten.

– Jag förstår att man är bekymrade. Vi är inne i en intensiv utvecklingsfas av testapparaten och testmetoden. Det behövs mer testning och kalibrering och därför blev den planlagda samlingen med nationerna framflyttad till oktober.

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...
Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott.  Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summera...
Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar. Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare ko...