Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar.
Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare kommer att åka på skidor utan fluorvalla på någon eller några tävlingar.
– Ja, chansen är stor att det händer i vinter. Vi har hittat och testat vallor utan fluor som gör att det kan bli så under vissa förhållanden, säger svenska landslagets vallachef Petter Myhlback till Längd.se.

Så sent som 9 oktober kom beskedet att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, beslutet att skjuta på fluorförbudet till säsongen 2021-2022. Anledningen var att man inte var i hamn med testmetoderna.

Så här förklarade FIS sitt beslut:
”Enligt arbetsgruppens förslag kommer den kommande säsongen att användas för ytterligare laboratorie- och fälttester, för att slutföra testprotokoll och möjliggöra produktion av ytterligare enheter för köp av intressenter och möjliggöra genomförandet av förbudet på alla nivåer av FIS-tävlingar.”

– Det är skönt att vi hade väntat med att sanera vallalastbilen. Vi hade avvaktat med tanke på att det här beslutet kunde komma, säger landslagets vallachef Petter Myhlback.

Har det ändrade beslutet påverkat er i förberedelserna inför säsongen?
– Det har inte påverkat så mycket. När det blir tävlingssäsong så handlar det om att ge åkarna optimala skidor utifrån det regelverk som gäller. Nu vet vi vad vi har att förhålla oss till vinter, säger Petter Myhlback.

Myhlback hade dock gärna sett att förbudet hade kommit redan till stundande säsong.

– Visst hade det varit kul om det hade blivit fluorfritt redan i vinter. Vi har ju lagt extra mycket tid på att testa de fluorfria produkterna, från maj till veckan innan beslutet kom. Jag inbillar mig att vi låg långt fram jämfört med många andra länder. Jag känner att vi blivit duktiga på fluorfritt och jag känner också att det har funnits en övertro på fluorprodukter.

– Under den här processen har vi har kommit närmare leverantörer och tillverkare av vallor vilket är mycket bra för framtiden.

Sedan fluorvallorna kom in i skidvallning på elitnivå så har det, enligt Myhlback, inte hänt att landslagsåkare i världscup eller mästerskap åkt tävlingar utan fluor under skidorna. Men i vinter kan de ske, trots att fluorförbudet flyttats fram.

– Ja, chansen är stor att det händer i vinter. Vi har hittat och testat vallor utan fluor som gör att det kan bli så under vissa förhållanden, säger Myhlback.

Kommer vi att få reda på det då?
– Vi kommer förstås inte skrika ut vad vi använt. Men kanske kan vi säga att vi åkt på vallor utan fluor. Det skulle i så fall också sända bra signaler till vallare och föräldrar att det finns bra alternativ, framhåller Myhlback.

Kommer det att vallas skidor utan fluor på landslagsåkarnas skidor vid några tävlingar i vinter? Det återstår att se. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Kommer det att vallas skidor utan fluor på landslagsåkarnas skidor vid några tävlingar i vinter? Det återstår att se. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...