jt_kronika

Krönika: En premiär utan skrällar

Då var säsongspremiären i Bruksvallarna avklarad.
En premiär utan skrällar. Nästan. Och utan flera landslagsåkare till start.

Att Ebba Andersson vann dagens lopp får väl inte räknas som en skräll med tanke på vad hon presterat de senaste åren. Men visst, klar favorit var ändå Charlotte Kalla som nu fick ge sig med 2,6 sekunder.

Undertecknad försökte ju sig på ett tips i går och lyckades väl hyfsat.

Mitt tips på topp tre var:
1. Charlotte Kalla
2. Ebba Andersson
3. Frida Karlsson

Resultatet blev:
1. Ebba Andersson
2. Charlotte Kalla
3. Hanna Falk

Charlotte, Ebba och Hanna. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.
Charlotte, Ebba och Hanna. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Juniorvärldsmästaren Frida Karlsson, Sollefteå, åkte ändå starkt i premiären men hade tio sekunder upp till Falk på tredjeplatsen. Frida var nöjd med placeringen men tyckte hon stressade lite för mycket i åkningen. Det blir intressant att se vad hon kan göra på 10 kilometer klassiskt i morgon.

Trea och fyra idag var sprintessen Hanna Falk, Ulricehamn och Maja Dahlqvist, Falun Borlänge. Nu var det ju snudd på en sprint det handlade om idag. Banlängden var 4,25 kilometer och åktiden under tio minuter för Ebba och Charlotte.

Positiva besked gav lovande åkare som Falun Borlänges Moa Molander Kristiansen, som hör till Team Bauhaus (B-landslaget) och IFK Umeås Moa Lundgren, juniorvärldsmästaren i sprint som hör till utvecklingslandslaget. Duon blev sjua och åtta. Kul också att se Mia Eriksson som nia. Elisabeth Högberg som startat skidskyttesäsongen bra visade också bra fart i längdsåret med en tolfte plats.

Långloppsessen och Vasaloppsvinnarna Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren är nog inte övertränade i skejt men höll god fart och blev 17:e och 26:a.

I morgon blir det kul att se IFK Mora-duon Stina Nilsson och Anna Dyvik till start. De kommer ”utvilade” och vi kan förvänta oss att se dem i toppen på 10 klassiskt.

Jag tippade också herrklassen i går och det blev väl även där en okej tippning.

Mitt tips på topp tre var:
1. Jens Burman
2. Karl-Johan Westberg
3. Axel Ekström

Resultatet blev:
1. Jens Burman och Karl-Johan Westberg
3. Keishin Yoshida

Två ettor: Jens och Karl-Johan. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.
Två ettor: Jens och Karl-Johan. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Axel Ekström, tidigare Garphyttan, åkte nu sitt första lopp i IFK Mora-dräkten och slutade som 23:a, 53,6 sekunder efter segerduon. Det var förstås en chansning att sätta Ekström som trea.

Axel slog igenom när han blev tvåa bakom Marcus Hellner på premiären i Bruksvallarna 2016. Fjolåret fick han förstört av körtelfeber men nu är han på väg tillbaka. Rapporter kom att han åkte starkt på ett träningsrace häromveckan. Det var lite vågat att tippa honom trea men Axel öppnade loppet starkt och låg femma efter första varvet men höll inte hela vägen den här gången.

Positiva insatser idag gjorde trion Björn Sandström, Piteå Elit, Simon Lageson, som bytt från Åsarna till Falun Borlänge och Markus Ruus, Åsarna som sexa, sjua och åtta. Lageson var faktiskt i ledningen 6,3 kilometer in i loppet en dryg sekund före Karl-Johan Westberg.

I morgon kliver Calle Halfvarsson och Viktor Thorn in i leken. Det hade förstås varit kul att se dem mot Burman/Westberg idag. Dessvärre får de inte möta Burman i morrn. För Jens styr kosan hem mot Åsarna och laddar för världscupen nästa helg redan nu.

Jens tar det säkra före det osäkra och spar på ryggen som störde honom under förra vintern.

Precis som Norge hade på sin premiär idag så kommer man under lördagens klassiska lopp här i Bruksvallarna att nyttja en teknikzon där det inte är tillåtet att staka.

Det blir intressant att se hur långloppsspecialisterna, som nog hade tänkt staka hela banan, löser det.

Juryn har också bestämt att herrar ska åka fem varv istället för fyra varv plus ett kort slutvarv som tidigare var sagt.

 

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...
Det har kommit så mycket snö Engadindalen att banan för lördagens La Diagonela måste ändras på grund av lavinrisk. FOTO: Visma Ski Classics.

Lavinrisk ändrar banan för La Diagonela

På grund av lavinrisk ändras banan till Engadin La Diagonela i morgon. Tävlingsbanan blir 60 kilometer istället för 65.