Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kaisa Varis är troligen färdig som toppidrottare. Här från dopingskandalen vid skid-VM i Val di Fiemme 2003.  - foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com
Kaisa Varis är troligen färdig som toppidrottare. Här från dopingskandalen vid skid-VM i Val di Fiemme 2003. - foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

Kyrä skådad i Ruhpolding

Enligt säkra källor till langd.se skall den fd finske landslagstränaren Kari Pekka Kyrä ha skådats bland publiken i Ruhpolding i Tyskland då Kaisa Varis vann sin första världscupseger i skidskytte.
De två har tidigare både haft ett närt samarbete och enligt många varit ett par privat.

Kari Pekka Kyrä var huvudtränare för det finska skidlandslaget då dopingskandalen avslöjades vid skid-VM i Lahtis 2001. Han stängdes av på livstid, men hans namn dök upp igen då Kaisa Varis avslöjades två år senare vid skid-VM i italienska Val di Fiemme.
En journalist avslöjade att det brev som Varis läste sin förklaring från hade faxats från Kyräs bror. Från finskt håll hävdades det också att de båda hade ett personligt förhållande och att Kyrä agerade som tränare.
Nu säger alltså folk som varit i Ruhpolding att man sett Kyrä bland publiken, förklädd som en helt vanlig turist. Det är inte svårt att försvinna i mängden i Ruhpolding. Platsen i Bayern är en publikmagnet för skidskytte och drygt 86.000 åskådare var på plats för de fyra tävlingsdagarna.
Om Kyrä var på plats i Ruhpolding bevisar det givetvis inte att han har med Varis dopingskandal att göra.

Skärrat Tyskland
I Tyskland är spänningen stor om dopingskandalen som ?avslöjades? av TV-kanalen ARD och senare dementerades kommer att bringa nya avslöjanden.
- Nu väntar man sig att det blir tyst till efter VM i Östersund och att det troligen kommer en bomb efter det, säger en sponsor med god insikt i skidskyttemiljön.
Här handlar det om en blodbank i Wien i Österrike dit både tyska toppåkare och övriga länders stjärnor skall ha åkt för att dopa sig. ARD namngav några tyska stjärnor och fick direkt en stämning mot sig. De har nu dragit tillbaka uppgifterna, men folk med inblick i miljön säger ?ingen rök utan ild? och att det gäller både skidskytte och längdåkning.
Om det skulle visa sig vara sant hotar både Viessmann, DKB och E-on.Ruhrgas med att dra sig ur skidskyttet helt och hållet. Flera följer i såna falll troligen efter och det kan betyda den ekonomiska döden för den populära sporten.

Svårt för Finland
I Finland har man redan fått känna på den bistra medicinen. Finska skidskytteförbundets två största sponsorer har dragit sig ur som en följd av Varis-skandalen och det innebär betydande ekonomsika förluster för finskt skidskytte, som nu äntligen började få bra sportsliga resultat.
Vid längdåkarnas världscup i Canmore, Kanada förra veckan reagerade de flesta ungefär på samma sätt:
- Hur kunde hon vara så dum, hon har ju redan åkt dit en gång tidigare?
Även de finska åkarna reagerade på samma sätt, berättar förbundskaptenen Magnar Dalen.
- De bara skakar på huvudet och förstår inte hur hon kunde göra något sånt här.
Efter att både A- och B-provet från Varis har visat klara spår av EPO kommer hon troligen att stängas av så länge att hennes aktiva karriär är över för alltid.
- Det är bland de kraftigaste utslagen av EPO vi har sett i de positiva tester vi har haft, säger IBU:s generalsekreterare Dr. Michael Geistlinger till pressen.

Siste nyheter

Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...
startflytt

Startplatsen för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 flyttas

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Natt...
Ebba Andersson kämpade mot Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg men fick ge sig på upploppet och blev fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ny fjärdeplats för Ebba Andersson bakom tre norskor

Det blev en ny fjärdeplats för Ebba Andersson på den andra etappen av Ski Tour 2020 i Östersund. Therese Johaug utökade sin ledning och vann knappa minuten före trion Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östb...