Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

BENGT HASSIS gillar att orientera. I år blev det en etapp på O-ringen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

BENGT HASSIS gillar att orientera. I år blev det en etapp på O-ringen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

En etapp för Bengt Hassis

Dubble Vasaloppssegraren Bengt Hassis från Orsa dök upp på den första etappen av O-ringen femdagars i Berga By – en av många Vasaloppssegrare den här dagen.
- Men i år får det bli med en etapp, jag är upptagen med att bygga hus på hemmaplan, säger Bengt.

Han är en van orienterare och har deltagit på månge O-ringen-arrangemang upp genom åren. Bengt har också sprungit femdagars i Schweiz.
- Det var kul att springa här i Berga By. Jag körde i O-ringens Vasaloppsklass. Synd att det inte blir mer än en etapp, men tiden sträcker inte till i år.
Bengt Hassis pratar gärna om sina skidkurser på vintern istället.
- Ja, det måste du få med. Det är en rejäl ruljans på våra skidkurser i Grönklitt på vintern, men vi kan ta emot ännu flera…

Dubbelsegrare
Bengt Hassis tillhörde, bland annat tillsammans med brodern Ola, en av de första riktigt stora satsningarna på ett långloppslandslag i Sverige.
Grabbarna tränade proffsigt, levde proffsigt och tävlade i alla de stora långloppen.
Och i mitten av 80-talet nådde Bengt höjden på sin karriär.
Han var tvåa i Vasaloppet 1984, men det skulle bli bättre. I en mycket spännande slutstrid vann han för första gången 1985, men det var först tio meter före mållinjen att han orkade pressa sig förbi Örjan Blomqvist, Lidingö-löparen som också var med i långloppslandslaget.
Tiden var 4.45,43 och Bengt togs emot av kranskullan Eva Hermansson.
Året efter försvarade han sin seger och blev alltså dubbelsegrare i Vasaloppet – något av det största man kan uppleva som orsason förstås.

I skuggan av Palme
Men 1986 års lopp hängde i en tunn tråd i timmarna innan start. Allt överskuggades av mordet på statsminister Olof Palme i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm kvällen innan.
Det blev ändå Vasalopp och Bengt Hassis satte ett svårslaget rekord på 3.48,55 när skatingen hade börjat komma in i långloppen.
Han vann för den andra brodern Blomqvist från Lidingö, nämligen Anders – numera känd som expertkommentator på TV-sporten.
Camilla Karlberg var kranskulla och med sin andra seger övergick också Bengt brorsan Ola, som segrade 1979.
Även Ola vann en tung spurtseger med flera åkare på upploppet samtidigt. Med tiden 4.05,58 hänvisade han finländaren Pauli Siitonen till andraplatsen.
 

Läs också:

Tävlingar och Evenemang

 10/10/2021Gålörullen 2021Rullskidor
 09/01/2022Craft Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör