Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
ANNA OLSSON, fd Dahlberg, kämpar för att komma tillbaka i toppen. Foto: JAN ERIK JENSEGG, www.kristiansen-sport.com

ANNA OLSSON, fd Dahlberg, kämpar för att komma tillbaka i toppen. Foto: JAN ERIK JENSEGG, www.kristiansen-sport.com

Anna Olsson, svenskt OS-hopp

Kanske blir Anna Olsson ett av de största svenska OS-hoppen i längdåkning i Vancouver 2010.
Men det handlar inte om kanotisten Anna Olsson, som redan har vunnit OS-guld.
Det har också den här Anna Olsson – men då under namnet Dahlberg…

Anna Dahlberg gifte sig nämligen i somras med sambon Johan Olsson och bytte namn. Nu heter hon Anna Olsson och försöker smyga sig i form inför den kommande VM-säsongen.
Men hon är försiktigt optimistisk in sina uttalanden.
- Jag är frisk och tränar igen, men jag måste vara försiktig med nacker. Det är inte superbra och jag måste kämpa varje gång. Idag kan jag inte träna lika mycket som jag normalt gör på den här tiden.
Anna ramlade inför den förra säsongen under ett träningsläger i Italien och ramlade nerför en bergssida. Sedan fick hon en sten i huvudet och har sedan haft problem med nacken.
- Vägen tillbaka har varit krånglig. Jag har liksom fått börja om med allt. Startade rullskidsåkning utan stavara och smyger igång både med det ena och andra. Därför hoppas jag på tidig snö i år, det är lättare att träna på skidor, säger Anna, som står över landslagets läger i Ramsau den här veckan.

En nerv i kläm
32-åringen från Kramfors, som bor i Östersund och tävlar för Åsarna IK, har haft störst problem med en nerv som kommer i kläm i nacken. Det gör ont och stör åkandet.
- Det var som en lättare whiplash-skada och påfrästningarna är störst när jag kör i hög intensitet och tittar uppåt. Det märkte jag inte i början förra vintern och jag upptäckte hur alvarligt problemet var först när det började göra ont i axeln och armen.
Anna medger att hon har tvivlat på om hon kan komma tillbaka och försvara OS-guldet som hon vann i sprintstafetten i Pragelato 2006 tillsammans med Lina Andersson.
- Än så länge är det svårt att säga om det funkar. Jag har inte kört någon riktig sprintträning än, så det är jättesvårt att bedöma hur det kommer att gå.

Sprint - och möjligen stafett
Anna säger dock att det blir full satsning mot sprint och eventuellt en stafett-sträcka.
- I vinter kommer jag nog inte att hitta formen före sent på säsongen. Men det är en lång säsong, så VM i Liberec är fortfarande målet. Det viktigaste för mig nu är att passa på så totalbelastningen i träningen inte blir för stor. Jag är nöjd om jag kan träna 15 timmar i veckan nu…
- Om det fortsätter som nu tror jag att jag kan kämpa om pallen både i VM och världscuptävlingar i vinter, men OS 2010 är givetvis ett störra mål för då har jag en säsong att komma tillbaka på. 2009 blir lite som en testsäsong för mig.

Tufft i damlandslaget
Anna är också fullt klar över hur hårt det är att ta en plats i det svenska damlandslaget idag.
- Det är många som knackar på och det behöver vi. Då lyfter hela laget sig.
Hon säger att det har gått bra att åka skidor i tunneln i Torsby, men hon vet inte än när hon kommer att säsongsdebutera.
- Jag tror jag kan tävla i december, säger Anna Olsson, som har en världscupseger från Davos den 4 februari 2006 och ett OS-guld från samma säsong – båda gånger med namnet Anna Dahlberg…

 

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...