Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
BJÖRN LIND tror på att han når toppen igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
BJÖRN LIND tror på att han når toppen igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Björn Linds första, stora mål: Att hålla sig frisk…

- Jag är toppmotiverad och bra tränad igen, men nu är mitt stora mål att hålla mig frisk hela tiden fram mot VM, säger dubble OS-mästaren Björn Lind som ska upp till bevis i Liberec.
Kan han återta sprinttronen som han hade vid OS i Pragelato 2006…?

Det har varit två ganska dåliga säsonger och stjärnglansen har flagnat lite kring den store OS-hjälten.
- Ifjol var jag faktisk i mycket bra form när säsongen startade, kanske bättre än i OS-säsongen. Men sjukdomar och några dåliga val gjorde att det inte blev som jag hade tänkt mig.
Dåliga val?
- Ja, när man är mycket sjuk så kommer man också i ett dåligt psykologiskt läge och gör dåliga val ibland, säger Björn till langd.se.
Han medger också att han nog har lättare för att bli sjuk en de flesta andra. Att han är passé eller färdig på toppen tror han inte, även om han inte har vunnit sedan 2006-säsongen.
- Det var nog lite så att motivationen försvann säsongen efter OS, men i vintras var det sjukdomarna som gjorde att jag inte kunde vinna. Nu känns det dock mycket bättre och jag är jättetaggad inför säsongen.
Björn säger att det var en stor omställning första året efter OS-triumferna då han plötsligt var stjärnan som alla ville slå.

VM och sprint-cupen
- Jag kommer att öppna säsongen i Bruksvallarna och satsar på VM och sprint-världscupen. Efter tävlingarna före jul lägger jag in en träningsperiod och åker kanske till för-OS i Kanada i januari, säger OS-mästaren, som alltså väljer bort Tour de Ski, precis som förra året då Björn deltog i Tour de Ski China.
- Jag har varit fyra på sprinten i båda de senaste VM-tävlingarna, säger han och medger att det är guldet som hägrar.
Är det dock ändå OS i Vancouver som finns i bakhuvudet?
- Nej, jag kan inte gå att tänka på det som ska hända om två år. Nu är det VM i Liberec, men givetvis kommer jag att satsa på att försvara titeln i Vancouver 2010. Jag var där och testade banan i våras och den är bra. Det är klassisk sprint i OS och som banan var nu kunde vi staka runt hela…
I Pragelato vann Björn fristilssprinten med sina berömda “kenguruhopp” på upploppet. Nu säger han att det inte spelar någon roll om det är klassisk eller fristil.

Mer periodisering
- I år har jag jobbat tätare med Ola Rawald. Vi har periodiserat träningen mer än tidigare. Jag har har kört mer mängd under sommaren och väntat med tempoträningen. Från nu och utöver är det mest tempo och intervall på programmet, säger Björn.
Det kör han antingen som löpning eller på rullskidor. Han är snart ensam av toppåkarna kvar i Umeå och har inte samma träningsumgänge som till exempel åkarna i Östersund.
- Men jag kör en hel del tillsammans med Anders Högberg. Det funkar bra.
Björn säger också att han inte kan leva bara på framgångarna från OS 2006 längre.
- Nej, jag måste prestera för att få ihop ekonomin. Jag överlever, men det är en press också här att prestera. Det är bara bra, avslutar han.

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...