Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Dopingläkare säger sig ha dopingbevis mot längdåkare

Den danske dopingläkaren Rasmus Damsgaard, som är chef för det vetenskapliga antidopingarbetet inom FIS, säger sig ha bevis för doping hos flera av världens bästa längdskidåkare.
Men enligt norska Dagbladet säger Damsgaard att WADAs hårda regler förhindrar honom från att bevis detta…

Och Damsgaard är frustrerad över att inte kunna sätta dit fuskarna.
- Vi kan inte gör anågot innan vi får politiskt och juridiskt stöd från WADA eller om FIS själva tar stora steg på egen hand, säger Damsgaard till Dagbladet.
Den danska dopingläkaren har föreslagit regeländringar till WADA, men än har inte antidopingbyrån gjort något med det här. Nu funderar Damsgaard som bäst på att ta saken i egna händer.
- I januari kommer det att hända något om inte vi får stöd från WADA, säger Rasmus Damsgaard.
Om de tester som FIS gör bryter med WADAs regler, räknar den danska läkaren med att flera saker kan sluta i CAS. Där vill han i såna fall själv lägga fram bevisen, som kommer att vara baserade på en kombination av blodprofiler och EPO-tester av uring.
Damsgaard säger till Dagbladet att han vet att doping-åkare går fria trots att hans metoder avslöjar dom. Det är reglementet som hindrar honom från att få fast fuskarna.

Central i cykelsporten
Rasmus Damsgaard är central också i antidoping-arbetet inom cykelsporten, där han bland annat har jobbet nära det danska laget CSC-Saxo Bank och gjort blodprofiler på deras cyklister - bland annat svenska OS-tvåan Gustav Larsson.
Under sommaren började man också hitta dopade cyklister som använt EPO Cera. Testerna var inte godkända, men cyklisterna dömdes ändå.
- Dom gånger vi straffar aktive för EPO idag, så har dom varit dumma, hävdar Damsgaard i Dagbladet.
Den profilerade norska skidläkaren Inggard Lereim stödjer Damsgaard.
- Jag håller med honom. Jag är om möjligt ännu mer otålig. Vi måste få lov att använda den kunskap och vetenskap som är tillgänglig idag. Det förtjänar också de aktiva, säger Lereim, som är nästledare i FIS medicinska kommitté.

Saltin håller med
Den svenske dopingexperten Bengt Saltin är också inne på samma linje. Vid ett seminar i Tyskland för en dryg vecka sedan sade Saltin att man har fem aktiva som har visat så stora ändringar i blodprofilerna att man utgår från att de är dopade.
FIS generalsekreterare Sarah Lewis ställdes inför den här frågan vid världscupen i Kuusamo förra helgen.
- Jag kan inte uttala om Saltins uttalande, då jag inte har den rätta informationen om det. Men det stämmer att vi jobbar hårt med att bygga upp blodprofiler på de aktiva, så vi kan se ändringar och därmed få en bättre översikt över de som använder ottilåtna medel, säger Lewis.
Vilka åtgärder Rasmus Damsgaard tänker vidtaga i januari återstår att se, men att vi kan vänta ytterligare dopingavslöjanden inom längdåkningen verkar ganska säkert…

 

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.