Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

ULF OCH PERRY OLSSON från Söderhamn har succes i skid-VM som vallare åt Polen och Norge. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

ULF OCH PERRY OLSSON från Söderhamn har succes i skid-VM som vallare åt Polen och Norge. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Succes för vallabröderna Olsson från Söderhamn…

Guld till Justyna Kowalczyk från Polen och silver till Kristin Steira från Norge.
Då jublar bröderna Olsson från Söderhamn…
Ulf är nämligen vallare åt Kowalczyk och Perry vallar åt norska landslaget.

- Ja, Kowalczyk har ett eget team där jag är ansvarig för vallabiten, säger Ulf, som tidigare vallade åt tjeckiska storstjärnan Katerina Neumannova.
- Men Polen är helt annorlunda. Det är en kultur som är svår att förstå för oss. Man sneglar mer åt vad dom gör i Ryssland och jag tror nog att jag har fått dom att se på vallning på ett annorlunda sätt.
Ulf har varit med Kowalczyk sedan Neumannova slutade för två år sedan. Innan det var han med på olika ställen och han har även varit med i svenska landslaget.
Perry har också haft en karriär som vallare i svenska laget, men nu har han varit i Norge i flera år och trivs bra med det.
- I Norge jobbar vi bättre som ett team. Det är en stor organisation och jag trivs mycket bra, säger Perry.
Inte att undra på att bröderna Olsson från Söderhamn jublade lite extra när damernas dubbeljakt slutade med guld till Polen och silver till Norge.

Kowalczyk är extrem
- Kowalczyk är en extrem skidåkare. Hon ligger ute på läger i över 300 dygn om året och gör inget annat än att träna och tävla. Jag har aldrig sätt något liknande och jag tror ingen annan tränar så hårt, säger Ulf.
- Hon har en enorm vilja, men det är inte alltid lika lätt att passa in i det polska systemet. Det är ju ett uttryck som heter “polsk riksdag” i Sverige och det stämmer faktisk ganska ofta. Det är många viljor och de drar inte alltid åt samma håll.
Därför har Ulf Olsson fått jobba hårt för att organisera vallningsbiten åt Justyna Kowalczyk och att lära upp de två killarna han har med sig för hennes del.
- I Tjeckien var dom mycket bättre på att valla. Killarna som till exempel hjälper Lukas Bauer är mycket professionella och duktiga vallare, säger han.
Både Ulf, 51 och Perry, 54 har varit duktiga skidåkare själv, även om det var hårt att slå sig fram i Sverige på 70- och 80-talet då vi hade åkare som Wassberg, Gunde, Mogren och flera.

Perry 11:a i Vasaloppet
- Jag har en 11:e plats i Vasaloppet som bästa därifrån, säger Perry.
- Vasaloppet lyckades jag aldrig i, men jag brukade ligga kring 20:e plats på SM, kontrar Ulf.
De båda bröderna körde aktivt till slutet av 80-talet hemma i Söderhamn, men nu har de hela världen som arbetsfält. Det blir många resdygn, långa tider borta från familjen och inte riktigt något 8-16 jobb.
Men det är inte svårt att se att båda trivs oerhört bra med livet i vallaboden, alla skidtester och allt slitgöra.
Så har då bröderna Olsson från Söderhamn legat bakom tre VM-medaljer i Liberec så här långt.
Det är tre fler än vad Sverige har…

Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör