Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
TRÄNARTRION fr v: Magnus Ingesson, Jocke Abrahamsson och Arild Monsen har tillsammans med U- och J-lagets Niklas Grön satt upp kriterierna för att få åka i landslaget i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
TRÄNARTRION fr v: Magnus Ingesson, Jocke Abrahamsson och Arild Monsen har tillsammans med U- och J-lagets Niklas Grön satt upp kriterierna för att få åka i landslaget i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Uttagningskriterier för längdelit

Tävlingssäsongen är snart här och med den inleds jakten på landslagsplatser för både seniorer och juniorer.
Ansvariga tränare har sammanställt kriterierna för att kvalificera sig till OS, världscup, Scan-Cup, JVM och juniorlandskamp.
Här nedan följer de olika uttagningskriterierna:
OSSOK:s uttagningskriterier för OS Sveriges Olympiska Kommitté tar slutgiltigt ut de åkare som ska representera Sverige vid de Olympiska spelen i Vancouver 2010. Förbundskaptenerna och sprinttränaren nominerar åkare till SOK. SOK har som krav att åkare som ska vara aktuella för individuella OS-starter ska ha två topp åtta placeringar på WC.  Förhandsnominering till OS 2010 har gjorts av SOK i juni 2009 (7 åkare, 2 stafettlag (herrar och damer), 2 stafettlag teamsprint (herrar och damer). Nästa nominering kommer att ske i mitten/slutet av december.
Förbundets uttagningskriterier för nominering till OS

Förbundskaptenerna och sprinttränaren kommer att nominera åkare till SOK som under säsongen har presterat och som bedöms kommer att prestera under OS. Hänsyn kommer i första hand att tas av WC-resultat sedan Scan-Cup resultat och i sista hand Intersport Cup resultat. I vissa enskilda fall kommer det eventuellt också att tas hänsyn till SM-tävlingarna i Piteå. Det kan också komma att göras en bedömning i vissa fall utifrån enskilda åkares utvecklingskurva (ex yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom)

Uttagning WC - sprint WC

Åkare som placerar sig som sämst med semifinalplats kvalificerar sig automatiskt vidare till nästa WC. För att kvalificera sig vidare till nästa WC vid placeringar sämre än semifinalplats görs i första hand en bedömning av faktiska omständigheter (ex fall, vallning, material problem mm) under den aktuella tävlingen. Sedan bedöms aktuella Scan Cup resultat och sist görs en bedömning av aktuella Intersport Cup resultat. Det kan också komma att göras en bedömning i vissa fall utifrån enskilda åkares utvecklingskurva (ex yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom)
 
Traditionellt WC
Åkare som placerar sig bland de 15 främsta kvalificerar sig automatiskt vidare till nästa WC. Vid resultat utanför topp 15 görs samma bedömning som ovan (se ovan sprint WC).

Uttagning Scan-Cup
U-lagstränaren kommer att ta ut åkare till Scan-cup i samråd med Förbundskaptenerna och sprinttränaren. Det kommer att tas ut 8 åkare som ska representera Sverige vid dessa tävlingar, förutom tävlingen i Sverige (Åsarna) där alla åkare representerar respektive klubb. För uttagning till Scan-Cup görs bedömning utifrån följande kriterier: Aktuella resultat från Intersport Cup och Nationella Mästerskapstävlingar, WC resultat, Scan-Cup resultat, åkare som ligger bra till i Cupen och har möjlighet att få friplats till WC, Yngre åkare som behöver komma ut och tävla internationellt. Det är ingen rangordning utifrån ovanstående kriterier.


JVM

Junior VM-laget kommer att tas ut av U-lagstränaren. Laget kommer att bestå av 5-8 damer och 5-8 herrar. Bedömning för uttagning kommer att göras utifrån tävlingar som gått fram till och med Åsarna i början på januari. Vattenfall Cup kommer att väga tungt i dessa bedömningar.

Juniorlandskamp
Juniorlandskamps-laget kommer att tas ut av U-lagstränaren. Laget kommer att bestå av 6 damer och 6 herrar. Bedömning för uttagning kommer att göras utifrån tävlingar som gått fram till och med Åsarna i början på januari. Vattenfall Cup kommer att väga tungt i dessa bedömningar.
Hälsningar

Joakim Abrahamsson, Förbundskapten Herr traditionellt
Magnus Ingesson, Förbundskapten Dam
Arild Monsen, Sprint Ansvarig Herr
Niklas Grön, Ansvarig U-lag och J-lag

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...