Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

FREDRIK

FREDRIK

”Lill-Blixten” testar seniornivån

- Nu har jag varit här en vecka, så det är väl dags att känna på dom stora grabbarna…
Juniorlandslagets Fredrik Jonsson testar seniorklassen vid helgens premiärtävlingar i Bruksvallarna – en intressant start av killen som förra året var helt överlägsen bland i juniorklassen här.

- Jag såg att både Lisa Larsen, Hanna Brodin och Johan Eriksson kör i seniorklassen, så då tänkte jag att jag kan också försöka. Jag är ju ändå senior nästa år, säger ”Lill-Blixten” från Hudiksvall, son till legendariske servicemannen Lasse ”Blixten” Jonsson.
- Svårt att sätta upp något mål när man inte vet vad som väntar. Men det är hela 127 med i startlistan, så första målet måste vara att ta sig vidare från kvalet, säger Fredrik.
Han säger sig satsa mest på distans och vara snäppet bättre där, men det har också gått bra på sprint och han var 12:a på JVM i sprint senast.

Missade i JVM
- JVM i Frankrike i vintras blev ett mislyckande. Jag var i bra form, men den höga höjden gillade jag inte. Målet var en plats bland de tio bästa, nu får jag ha det målet i vinter istället, säger juniorstjärnan och ser fram emot tävlingarna i tyska Hinterzarten.
- Där behöver jag inte oro mig över hög höjd. Dessutom står min favoritdistans 10 kilometer klassisk på programmet. Ryssarna dominerade totalt vid senaste JVM, men jag är inte skrämd och tycker att det finns mer att plocka fram.
Fredrik Jonsson tillhör det nya U-landslaget inför den här säsongen, en satsning han tycker har varit mycket bra.
- Jag hade klarat mig också utan landslaget, men vi har haft ett läger varje månad och det har varit kanon. Visst har det hjälpt…
Nu har han varit två gånger i Bruksvallarna och menar att skidvanan sitter inför premiären idag. Speciellt nervös säger han sig inte vara och en framgång i seniorklassen är för Fredrik bara en extra uppmuntran på vägen mot JVM.

Tränar sprint och stakning
- Jag är bra uppför, men sämre på stakning. Därför får det gärna snöa för mig. Att staka runt banan är inget för mig, säger Fredrik Jonsson, som också säger att han tränar hårt för att bli bättre både i stakningen och i sprinten.
- Som längdåkningen ser ut idag måste man ha en bra sprint med så många gemensamma starter och sprinttävlingar. Jag har haft ett bättre träningsår än inför förra säsongen och inte varit sjuk. Det känns som jag har blivit bättre rent allmänt.
Nu går Fredrik sista året på skidgymnasiet i Sollefteå, men vad det blir efteråt har han inte bestämt.
- Men skidor blir det helt säkert…
Innan han kommer så långt ska han också kriga om en plats i Hudiksvalls IF:s förstalag på SM-stafetten. Sedan Björn Lind bytt till IFK Umeå och Peter Larsson lagt av, ligger vägen öppen för ”Lill-Blixten”, som förra vintern åkte förstasträckan i andralaget på SM-stafetten.
 

Läs också: