Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
VM ski LIBEREC. 2x15 km. jaktstart.  Petter Northug
VM-KUNGEN Petter Northug vann sin första seger i klassisk stil i världscupen efter en thriller-avslutning. Foto: GEIR OLSEN

Northug vann thriller-lopp – svenskt fiasko

Petter Northug jr har beskylts för att bara kunde hänga och spurta ifrån konkurrenterna – dessutom att vara en fristilsspecialist.
I Kuusamo tog han över 5 sekunder på ryssen Maxim Vylegzhanin bara inne i stadion och spurtade som i en stafett. Det gav hans första klassiska världscupseger – med en enda sekund.
Svenskt fiasko – ingen bland de 20 bästa.

Det såg länge ut att bli en rysk knock-out i de nord-finska skogarna. Ett tag var det 4-5 ryssar i täten av tävlingen och de höll till det var två kilomter kvar.
Då började det hända saker.
Men VM-tvåan på femmilen Maxim Vylegzhanin såg ändå ut att hålla hela vägen och ta sin första världscupseger. Han grejade lagkompisen Alexander Legkov och hade segern i fickan. Det fanns dock ett hot kvar – killen som spöade Vylegzhanin i just VM-femmilen:
Skidkungen Petter Northug jr.
I början av den sista backen var han 7 sekunder bakom, men en enorm avslutning och en sprint som i en VM-stafett gav en ny seger till hela Norges kelgris.
- Jag kände mig stark hela vägen, och jag hörde att jag var 11 sekunder efter med 5 kilometer kvar. Sedan var det 7, 6, 5 och så vidare på slutvarvet. Själv är jag lite förvånad över att jag vinner i klassisk stil, men mitt mål för säsongen är fortfarande mitt ett guld i OS i Vancouver, säger Petter Northug, som först kom till Kuusamo lördag eftermiddag.
- Jag var magsjuk natten till onsdag och fick vila en dag. Sedan tränade jag lugnt en dag och tog beslutet att åka till Finland och starta.

Stor rysk dag
Trots en enorm avslutning av Northug jr, blev det en stor rysk dag. De visade med all tydlighet hur starka dom är i klassisk åkning.
Maxim Vylegzhanin var tvåa i mål och Alexander Legkov trea.
Från ingenstans smög amerikanen Kris Freeman fram och var fyra, hans bästa i världscupen och en stark prestation av killen med sockersjuka. Fjolårssegraren Martin Johnsrud Sundby från Norge följde därefter.

Svenskt fiasko

De svenska åkarna förmådde inte placera sig bland de 20 bästa, vilket var långt undan förväntningarna. Jesper Modin blev lite överraskande bäste svensk på en 22:a plats och tre svenska åkare tog världscuppoäng.
Northug tog för övrigt över den totala ledningen i världscupen.
Nästa helg väntar sprinttävlingar i världscupen i tyska Düsseldorf – mitt i stadens centrum som vanligt.
 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...