Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
MATHIAS FREDRIKSSON kör ett år till. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MATHIAS FREDRIKSSON kör ett år till. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Mathias tar ett år till

Mathias Fredriksson satsar ett år till. Den 37-årige veteranen har efter viss betänktetid bestämt sig för att fortsätta karriären och om möjligt kvala in till ett sista VM i Holmenkollen och Oslo 2011.

Mathias och brorsan Thobias förlorade inför den förra säsongen sin landslagsplats för första gången sedan de började satsa på seniornivå. Thobias lägger av efter vintern, men Mathias har alltså tänkt att hålla på ett år till – utan landslagets stöd.
Det var flera som reagerade då han inte fick chansen i OS-truppen i Vancuver i februari.
- Har tagit beslutet att köra en säsong till. Efter att ha funderat lite fram och tillbaka under våren…så har beslutet växt fram. Och när familjen gav grönt ljus, så är det bara att köra. Får väl säga som Bråten när jag lyckönskade honom till nya jobbet igår… ”Gir meg ikke så lett”, skriver Mathias på sin hemsida (http://mathias1.wordpress.com/2010/05/21/kor-ett-ar-till/).
Efter säsongen har Mathias varit på semester i Dubai med familjen och nu väntar alltså träning igen. Vintern som gick blev inte så lyckat som Mathias hade hoppats på, men i bakhuvudet snurrar säkert tankerna om ett sista VM.
Mathias Fredriksson VM-debuterade redan i Thunder Bay i Kanada 1995 då han blev fyra i stafetten som bäst samt 15:e både på 10 kilometer klassisk och 50 kilometer fristil. Sedan har han deltagit i VM 1997 (Trondheim), 1999 (Ramsau), 2001 (Lahtis), 2003 (Val di Fiemme), 2005 (Oberstdorf) och 2007 (Sapporo).
Höjdpunkten är utan tvekan silvret på 15 kilometer klassisk vid VM i Lahtis 2001, då Sverige tog dubbelt med Per Elofsson som mästare.
Mathias har också deltagit i fyra vinter-OS, även om han missade vinterns tävlingar i Kanada. Han var med vid OS i Lillehammer 1994, där han slutade 23:a på den inledande tremilen som Thomas Alsgaard vann. Sedan deltog han både i 1998 (Nagano), 2002 (Salt Lake City) och 2006 (Turin). Det har blivit en medalj: Bronset i stafetten i Pragelato/Turin 2006.
Förutom det här vann Mathias världscupen totalt säsongen 2002-2003 och han har nio världscupsegrar på meritlistan – förutom en mängd SM-tecken givetvis…
Ursprungligen kommer familjen Fredriksson från Dals-Rostock i Dalsland, men Mathias bor sedan länge i Östersund med frun Emma-Helena och sonen Philip (född 2006). Numera tävlar han för Axa SC.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...