Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

OLA VIGEN HATTESTAD vann VM-guldet suveränt, men är inte nöjd med sprintbanan i Holmenkollen för VM 2011. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com

OLA VIGEN HATTESTAD vann VM-guldet suveränt, men är inte nöjd med sprintbanan i Holmenkollen för VM 2011. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com

Världsmästaren slaktar VM-banan i sprint

Ola Vigen Hattestad var Norges sprintkung under VM i Liberec 2009 och vann både individuellt och i teamsprint (tillsammans med Johan Kjølstad).
Men nu slaktar han den kommande VM-banan i sprint i Holmenkollen…

Hela det norska sprintlandslaget, som har varit på läger i Oslo, är överens om att VM-banan har flera svaga punkter.
- Den här kurvan är för smål. Här blir det kamp för att upploppet går för fort. Det är nästan skandal att det blir så här under VM så som sprintåkningen är nu, säger Vigen Hattestad bland annat till Adresseavisen.
Kuravn han pratar om är en smal sväng uppe på toppen av en backe mitt inne i arenan – 300-400 meter från mållinjen.
Det som gjorde det norska sprintlandslaget mest besvikna var det snabba upploppet. Det betyder att avgörandet måste ske tidigare, mycket av loppet är redan gjort när man kommer in i stadion.
- Det var flera som ramlade på väg in i stadion under världscupen för att komma först in i den här kurvan, säger Öystein Pettersen, som var en av dom som stod på öronen.
- Vi fick en fråga om att ge feedback efter för-VM, men inget av vad vi sade har man ändrat på. Jag tycker det är idiotiskt att vi måste upp hit när inget händer, säger Pettersen vidare.
Johan Kjölstad vann också VM-guld i teamsprint i Liberec 2009, tillsammans med Ola Vigen Hattestad. Också han är besviken.
- Det blir för dumt om vi inte får säga vad vi menar och hur vi menar att det ska vara för att få en rättvis bana, säger Kjölstad.

Tränaren håller med

Norska sprintlandslagets tränare, den i Stockholm boende Ulf Morten Aune, tycker det är galet om några hundra tusen kronor ska skillja det sportsliga från att bli rättvist.
- När man presterar att skylla på pengarna, med tanke på vad allt det här kostar, så hörs det helt fel ut. För rent sportsligt blir det en mycket sämre bana med mycket närkontakt och kraschar, säger Aune.
Ett av problemen är stenmuren bakom skjutvallen i Holmenkollen.
- Vi försöker så bra som möjligt att i samarbete med FIS att få till det bäst möjliga. Det är en utmaning att tillfredsställa kraven både för skidskytte och längdåkning, säger sportchefen för VM, John Aalberg, till samma tidning.

 

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...