Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
JUSTYNA KOWALCZYK är titelförsvarare och favorit att ta hem världscupen även den här vintern. Foto: newspower.it
JUSTYNA KOWALCZYK är titelförsvarare och favorit att ta hem världscupen även den här vintern. Foto: newspower.it

15 världscupfavoriter, damer

Lite tyder på att nya namn ska blanda sig i toppen när det gäller världscupen för damer den här säsongen. Intressant ska det bli att se om Charlotte Kalla kan kämpa om totalsegern nu som hon åker Tour de Ski igen…

Justyna Kowalczyk är titelförsvarare och favorit igen. Hon är bra på allt och verkar vara i form hela året. Petra Majdic önskar att utmana, men har flera svackor än polskan.
Marit Björgen är nog den som normalt ska kunna hota Kowalczyk, men hon har valt att skippa Tour de Ski och har därmed nästan ”diskvalifiserat” sig själv i kampen om totalsegern.
Outsiders finns det inte så många av på damsidan. Aino-Kaisa Saarinen är alltid farlig, medan Anna Haag kanske är den som kan överraska mest och blanda sig i.
Den som vinner världscupen kommer att måste ha ett bra resultat i Tour de Ski och dessutom plocka poäng både i distans- och sprintlopp. Dessutom krävs det toppresultat både i klassisk och fristil, något som inte alla grejar av…

Här har vi listat 15 av de största favoriterna på damsidan:
 

JUSTYNA KOWALCZYK. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
JUSTYNA KOWALCZYK. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

1) Justyna Kowalczyk, Polen
Givetvis favorit igen. ”Evighetsmaskinen” från Polen verkar aldrig vara helt ur form och hon är bra på alla distanser och i båda åkstilarna. Kowalczyk skall dessutom försvara Tour de Ski-segern från ifjol, något hon också är favorit till att göra när Marit Björgen inte ställer upp. Men hon kan inte låta Majdic ta för många poäng i sprinttävlingarna.

 

PETRA MAJDIC. Foto: DAN ROYCROFT
PETRA MAJDIC. Foto: DAN ROYCROFT

2) Petra Majdic, Slovenien
Favorit i sprintcupen, nästan segrarinna i Tour de Ski förra säsongen. Den långa slovenskan har många bra kvalitéer, men det finns också några minus. Hon är inte bland dom bästa i skating och hon är lite för tung för avslutningen av Touren uppför Alpe Cermis. Hon har dock klart uttalat att hon vill satsa på en världscupseger totalt.
 

MARIT BJØRGEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MARIT BJØRGEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

3) Marit Björgen, Norge
Förra säsongens OS-drottning hade normalt varit en av dom största favoriterna, kanske den största. Men hon väljer bort Tour de Ski och med 400 poäng till segraren där så diskvalifiserar nästan Björgen sig själv i kampen om totalsegern. Det är svårt att se att hon ska kunne vara så överlägsen i dom andra tävlingarna. Men hon är bra på alla distanser och kan vinna vad som helst…
 

CHARLOTTE KALLA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
CHARLOTTE KALLA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

4) Charlotte Kalla, Sverige
Mycket intressant nu som Charlotte åter igen kommer att åka Touren. Hon har ju vunnit den tidigare och kan göra det igen, även om Kowalczyk och Majdic är hårdare konkurrenter nu än vad Kuitunen var det året Kalla vann. Men Charlotte är en bra sprinter också. Nyckeln i kampen om en totalseger ligger i att hon samlar sprintpoäng och har blivit bättre klassisk än förra säsongen.

 

AINO-KAISA SAARINEN. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
AINO-KAISA SAARINEN. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

5) Aino-Kaisa Saarinen, Finland
VM-drottningen från Liberec 2009 var en besvikelse förra vintern. OS blev en rejäl nertur och en sjukdom på slutet gjorde att hon inte kunde kämpa om totalsegern. Men ”Aikku” är en åkare som alltid vill vinna och som sällan ger upp. En av dom bästa klassiska åkarna i dagens startfält, dessutom ofta i sprintfinaler och bra med i skating, även om Björgen och Kowalczyk är bättre i den stilarten.
 

ANNA HAAG. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
ANNA HAAG. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

6) Anna Haag, Sverige
Två OS-silver har givetvis gett betydligt bättre självförtroende för Anna, som för första gången klev upp på världscuppallen vid öppningen i norska Beitostölen förra säsongen. En riktig allround-åkare, som kan slå till var som helst och hur som helst. Två viktiga nycklar för Anna: Att hålla sig frisk och att göra det bra på Touren. Dessutom att byta lite flera av 6:e och 7:e placeringarna med pallplaceringar.

 

KRISTIN STÖRMER STEIRA. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
KRISTIN STÖRMER STEIRA. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

7) Kristin Störmer Steira, Norge
”Den eviga fyran” har varit skadad under det mesta av säsongen och kommer troligen sent igång. Det kommer antagligen att äventyra chansen att vara med i kampen om totalsegern i världscupen. Steira har heller ingen spurt mot dom bästa och har förlorat många viktiga poäng på upploppsrakorna runt om i världen. Många önskar dock att hon får ett VM-guld.
 

MARIANNA LONGA. Foto: TYLER ROBBINS
MARIANNA LONGA. Foto: TYLER ROBBINS

8) Marianna Longa, Italien
Efter sin anmärkningsvärda comeback är nu Longa en åkare att se upp med. Mycket allround och stark. Lite samma typ som Anna Haag, men inte med samma vassa avslutning som svenskan. Longa är bra i klassisk, där hon kan matcha nästan vem som helst. Bör kunna kämpa om en top-10 och möjligen ännu bättre.
 

ARIANNA FOLLIS. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
ARIANNA FOLLIS. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

9) Arianna Follis, Italien
Den regerande sprintvärldsmästarinnan är alltid farlig när det handlar om fristil, men inte tillräckligt bra i klassisk åkning. Det gör också att hon ofta får släppa för tidigt i dubbeljakten, något som kan kosta många poäng. Follis har dock rutinen som behövs och i vintras vann hon jaktstartsloppet från Cortina till Toblach i Tour de Ski sedan hon spurtbesegrat både Majdic och Kowalczyk.
 

NATALIA KOROSTELEVA. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
NATALIA KOROSTELEVA. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

10) Natalia Korosteleva, Ryssland
Vann sin första världscupseger då hon tog hem sprinten i snömodden i Prag under fjolårets Tour. Sedan försvann hon och var sedan bara en skugga av sig själv under resten av säsongen. Korosteleva är kanske ryssarnas bästa distansåkare med Irina Khazova gravid, men hon gör bättre resultat i sprint än i långa lopp – åtminstone för det mesta.
 

RIITTA-LIISA ROPONEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
RIITTA-LIISA ROPONEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

11) Riitta-Liisa Roponen, Finland
Fantastisk fristilsåkare med en vass avslutning. Men som för Follis fattas det lite i klassisk och det har även för Roponen gjort att hon ibland har tappat i första del av dubbeljaktsloppen. Kan bli farlig på den avslutande tremilen i VM, men någon totalseger i världscupen blir det inte för tjejen från norra Finland.
 

EVI SACHENBACHER STEHLE. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
EVI SACHENBACHER STEHLE. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

12) Evi Sachenbacher Stehle, Tyskland
Oerhörd rutinerad och mycket allround, men tyvärr har kurvan pekat i fel riktning i världscupen de senaste åren för tjejen från Reit im Winkl. Det trots att Evi vann OS-guldet i teamsprint tillsammans med Claudia Nystad, som nu är borta och har lagt av. Sachenbacher Stehle är bäst i fristil, en hygglig sprinter men sällan helt i toppen i klassiska lopp.
 

MARTHE KRISTOFFERSEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MARTHE KRISTOFFERSEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

13) Marthe Kristoffersen, Norge
Kom inte med i det norska stafettlaget på OS och blev syndabock då Norge missade stafett-guldet i Liberec 2009. Men Marthe Kristoffersen från Meråker är ung och kan helt säkert komma tillbaka. Det är nog för tidigt att snacka om totalseger, men en plats bland de tio bästa vid säsongens slut borde vara en fin framgång.

 

OLGA ROTCHEVA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
OLGA ROTCHEVA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

14) Olga Rotcheva, Ryssland
Precis som de övriga ryskorna mislyckades hon för det mesta under fjolårssäsongen och det återstår att se om alla ändringar i rysk längdåkning ger positiva resultat. Olga Rotcheva har rutinen tillsammans med Olga Savialova, men tempot var inte tillräckligt den senaste vintern.

 

THERESE JOHAUG. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
THERESE JOHAUG. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

15) Therese Johaug, Norge
OS-guld i stafett och en stark avslutning på säsongen ifjol. Men Johaug tröbblade länge innan hon hittade segerspåret och hon är fortfarande en typisk klassiker. Dessutom med minus för skatingen, där hon har en bit kvar. Var trea i Lahtis dubbeljakt i vintras efter en tuff fight med Björgen och Kowalczyk, något som visar att hon kan.
 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...