Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jerry Ahrlin drar före Robin Bryntesson i Tåsjödalen Classic Ski. I vinter är loppet första deltävlingen i nya Jemtland Ski tour. FOTO: Thomas Blom.
Jerry Ahrlin drar före Robin Bryntesson i Tåsjödalen Classic Ski. I vinter är loppet första deltävlingen i nya Jemtland Ski tour. FOTO: Thomas Blom.

Fem klubbar satsar på ny långloppscup

Nästa år lanseras den nationella långloppscupen Jemtland Ski Tour. Bakom satsningen står fem skidklubbar som nu väljer att slå sina påsar ihop. Cupen blir den enda i sitt slag i Sverige och Norge.
–  Vi ser det här som en mycket intressant och spännande satsning som vi tror kommer att utveckla och bredda de enskilda arrangemangen samtidigt som cupen blir unik i sitt slag genom att erbjuda tävlingar i två länder, säger Janne Ottosson i Åsarna IK.

Det är Tåsjödalen Classic Ski i Kyrktåsjö, Jämtkraft Ski Maraton i Östersund, ICA-loppet i Åsarna, Haldo Hanssons Minne i Trångsviken och Flyktingloppet i norska Nordli/Gäddede som kommer att ingå i nya nationella långloppscupen Jemtland Ski Tour. Cupen blir den enda i sitt slag i Sverige och Norge. Nu är de deltagande klubbarna inne i en intensiv fas när det gäller marknadsföring och jakt på sponsorer.
 
–  Det är oerhört spännande och för oss som är relativt nya när det gäller att arrangera långlopp är det oerhört värdefullt att få vara en del i en sådan här cup. De andra loppen har många år på nacken men vi kan ändå lära av varandra. Loppen har olika karaktär och kompletterar varandra på ett bra sätt. Deltagarna har en spännande säsong framför sig, säger Richard Persson, tävlingsledare för Tåsjödalen Classic Ski, långloppet som inleder cupen den 19 januari 2014.
 
Poängsystemet i Jemtland Ski Tour är detsamma som i världscupen, de 30 första får poäng. Högst antal inkörda poäng totalt vinner touren och de tre första i D21 och H21 får penningpriser.
 
Cupfinalen sker i Gäddede, där Flyktingloppet och dess fruktade fjälltoppar ska skilja agnarna från vetet.
Nästa år firar loppet 64-årsjubileum och är det äldsta loppet i cupen. Till veteranerna hör också Haldo Hanssons Minne som startade 1959.

Före detta elitskidåkaren Janne Ottosson är tävlingsledare för ICA-loppet som avgörs i Åsarna. Så här säger han om den nya långloppscupen:

–  Vi vänder oss till både motionärer och elit. Naturligtvis hoppas vi på en del namnkunniga åkare. Som åkare ger det såklart ett visst mervärde att delta i en cup. Det blir ytterligare ett spänningsmoment som jag tror lockar många åkare. Sedan ger det oss i klubbarna lite av en nytändning, säger han.
 
Tävlingsdatum 2014 och arrangerande klubbar ser ut som följer:
 
1.      Tåsjödalen Classic Ski, (Tåsjö IF) 19 januari
2.      Jämtkraft Ski Marathon (Östersunds skidklubb) 1 februari
3.      ICA-loppet (Åsarna IK) 8 februari
4.      Haldo Hanssons Minne (Trångsvikens IF) 16 februari
5.      Flyktingloppet (Nordli IL, Gäddede skidklubb) 6 april
 
– Vi har funderat på en sådan här satsning i flera år. Att det nu blir av stärker den redan starka skidåkartraditionen i regionen och erbjuder deltagarna en ny och spännande tävling, säger Tommie Jirhed, tävlingsledare för Jämtkraft Ski Marathon.

Siste nyheter

På lördags är det dags för 32:a upplagan av Tjejvasan. I fjol vann Britta Johansson Norgren före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet.

Fakta inför 32:a Tjejvasan på lördag

Till den 32:a Tjejvasan är hittills över 6 400 anmälda tjejer i åldrarna 16–82 år för att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora. Starten för världens största skidlopp för tjejer går på lördag 22 feb...
Ebba Andersson är en av många starka åkare i Sveriges trupp till JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ebba i Sveriges trupp till JVM och U23-VM

Svenska Skidförbundet har tagit ut elva damer och tolv herrar som ska representera det svenska längdlandslaget under JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland, den 29/2 till 7/3. I U23-truppen finns ...
Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...