Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

DSC00473

Ulf varnar för Kowalczyk

Polska världsåkaren Justyna Kowalczyk, 24, tar tagit hjälp från Sverige för att få bästa möjliga skidor i vinter.
- Jag har med en oslipad diamant att göra, säger Söderhamnssonen Ulf Olsson om Katowize-tjejen.
Det tre senaste säsongerna har Ulf Olsson vallat hem totalt fem mästerskapsmedaljer till tjeckiska esset Katerina Neumanova.

VM-guldet på 10 km (f) i Oberstdorf och OS-guldet på 30 km (f) i italienska Pragelato gjorde Neumanova till nationalidol i sitt hemland.

Ulf Olsson tillskrevs en del av äran till succéerna.

När Neumanova nu lagt skidorna på hyllan var inte det polska förbundet sena att kontakta Ulf Olsson, som var fri på marknaden.

De ville ha en världsvallare åt Justyna som tog OS-brons på 30 km i Turin, samt kom fyra på samma distans vid VM i Oberstdorf. På meritlistan finns också tre U 23-VM-guld och en världscupseger, 10 km (k) i estländska Otepää 2007.

- I samband med tävlingarna i Holmenkollen ville ledare från Polen träffa mig. De framförde sina önskemål. Ett par veckor senare åkte jag ner till Krakow för att diskutera ett upplägg med polska förbundet. Vi kom snabbt överens, berättar Ulf Olsson som är yngre bror till Perry Olsson, vallningsexpert i norska landslaget.

Har samarbetet börjat?

- Ja, visst. Jag var med henne på läger i Torsby i augusti.  Jag fick genast ett gott intryck av Justyna.. En mycket seriös och ödmjuk person som jag personligen betraktar som en oslipad diamant. Justyna har en fantastisk ”motor”, men kan förbättra sig tekniskt. För mig känns det som en stor utmaning att få hjälpa henne de närmaste tre åren.

Ska ni samarbeta över Vancouver-OS 2010?

- Ja, det är tänkt så. I vinter blir det världscupcirkusen. 2009 VM i Librec, Tjeckien och sedan Canada-OS 2010. Polen storsatsar på Justyna. Till min hjälp får jag två testpiloter. Vi ska enbart koncentrera oss på Justynas skidor.

Vad kan göra Justyna bättre?

- Bättre teknisk skolning i såväl klassiskt som skejt, samt naturligtvis bättre preparerade skidor än tidigare. Styrkan och konditionen finns där. För mig känns det viktigt att ”bromsa” upp träningsivern hos Justyna och få henne att jobba på de svaga sidorna. Ork har hon hur mycket som helst.

Hur tränar hon?

- Väldigt mycket under långa perioder. Tre veckor i Torsby, tre veckor i Otepää, tre veckor i St: Moriz, tre veckor i Ramsau och tre veckor i Val Senales är uppkörning inför skidträningen i Norden i november.

Några spännande inslag?

- Ja, när hon tränade i Torsby släpade hon bildäck efter sig på rullskidpassen. Det var fler än jag som höjde på ögonbrynen. Helt sanslöst!

Har hon en skidpark som håller?

- Absolut. Norska Madshus backar upp henne rejält. Jag har plockat ut ett antal skidor som är skräddarsydda för henne. Nu återstår slipning och preparering innan det är tävlingspremiär i Norge eller Finland.
Norge?
- Ja, vi vet inte än om Justyna ska på läger till finska Muonio? Kommer snön tidigt i Norge drar vi förmodligen dit på läger och kör tävlingar i Beitostölen två helger i rad. Men det är för tidigt att säga ännu. Vi får vänta och se vart snön faller.


Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...