Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

frykberg

Frykberg gör landslagscomeback!

Han vann Vasaloppet 1982 och vallade under många år skidorna åt Vladimir Smirnov.
Nu gör Lasse Frykberg, 50, comeback i landslaget.
- Gubben har drabbats av ett återfall och tycker det ska bli roligt att ingå i det svenska vallateamet, säger stugtimraren från natursköna Långlet utanför Mora.
Tidigt i somras ringde det hemma i familjen Frykberg stilfulla hus några lappkast från Eldris Vasaloppskontroll.
Nej, det var inget nytt timringsjobb på gång.
Det var landslagschefen Per-Åke ”Perra” Yttergård som väldigt gärna ville ha Lasse med i längdlandslagets vallateam.

- Jag sa kanske, kanske, kanske och bad om betänketid. Så ringde han igen och när jag fått smälta saken var beslutet taget: Jag tar jobbet!
Ett klipp, för Yttergård.
Och för landslaget, vars vallabod brandskattats hårt på skickliga vallare. Micke Book hamnade ju i Kanada och Larry Poromaa i USA.
Två tunga förluster.

Lasse Frykberg är vida känd för sin förmåga att hantera skidor efter att ha vallat hem massor av VM- och OS-guld åt Kazakstans björnstarke Vladimir Smirnov. I VM i Thunder Bay 1995 blev det tre guld och ett brons! Och vid OS i Lillehammer 1994 kom guldet överraskande på 50 km.

- Där skulle Smirnov vinna tremilen, men det gjorde Alsgaard. Femmilen bedömdes som hopplös för honom. Det var tjugo minusgrader när starten gick och vi körde på grönburk och köldspecial. Smirnov överraskade alla, inklusive sig själv och vann. En fantastisk dag, minns Lasse Frykberg från den gulddagen..

Hur var Smirre att jobba med?

- Mycket bra, professionell inställning och tacksam för all hjälp han fick. Det var ett nöje att få hjälpa honom under några år.
Mellan 1989-1990 var Lasse Frykberg också med i det svenska vallagänget, då med namn som Christer Majbäck, Gunde Svan och Torgny Mogren i laget. Förbundskaptenen hette Lars-Göran Pettersson.
- Jag har fått några fina år som vallare och släppte aldrig kontakten med hantverket efter Smirre-tiden. Som serviceman för Atomic har jag vallat och testat många skidpar och med stort intresse hängt med i det mesta som hänt i utvecklingen.

Article imageNervöst?
- Det jag är mest spänd på är hur jag ska mottas i gruppen. Vi jobbar ju i ett team! Men det går säkert bra det också, funderar den gamle storrännaren som blir med i teamet direkt från världscupstarten i tyska Düsseldorf 27-28 oktober.

Det är ännu en väl förborgad hemlighet vilka åkare Lasse ska koncentrera sig på i huvudsak i vinter. Rykten gör gällande att det handlar om åtminstone en av de vassaste kanonerna som Sverige skickar ut i världscupspåren i vinter.

- Vi får väl se, säger Lasse Frykberg lite lurigt på sitt dalamål.
I skid-Sverige är Mora-åkaren ändå mest känd för att ha vunnit Vasaloppet 1982 och tillhört den absoluta långloppseliten i många år. Inte mindre än sju delsegrar finns i de olika Worldloppen runt om i världen.
Bästa säsongen hade Lasse 1982 då han förutom Vasaloppet vann tyska König Ludwig Lauf (90 km), Engadin Ski Marathon (42 km) i Schweiz, samt kom tvåa i den österrikiska klassikern Dolomitenlauf  över 60 km.

Det året korades Lasse Frykberg till världens långloppskung.
- Segern i Engadin Ski Marathon värderar jag högt, där gick det undan från start, kan jag lova.

Tränar du något nu för tiden?

- Tränar och tränar. Jag håller i gång och tycker fortfarande mycket om att åka skidor, det kan man aldrig tröttna på.
Lasse Frykberg blir inte ensam Morakarl i Sveriges vallabod. I det fasta teamet är även rutinerade Joakim Augustsson och nyförvärvet Anders Niemi bosatta i Vasaloppsstaden. Övriga tre vallare blir enligt vad langd.se erfar Stefan Larsson, Gällivare, Urban Nilsson, Piteå och Mats Eklund, Bygdsiljum, ny vallningschef efter Poromaa.
Utöver det fasta teamet kommer Sverige att ha en vallningspool med vallare och testpiloter som plockas in till enskilda tävlingar.
Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör