Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jörgen Brink segrade i Bessemerloppet. Här med kranskullan Moa Backlund. FOTO: Elvira Eriksson.
Jörgen Brink segrade i Bessemerloppet. Här med kranskullan Moa Backlund. FOTO: Elvira Eriksson.

Bessemerloppet färgades av tigerns nyanser

Bessemerloppet som vanligtvis körs i Högbo blev flyttat till Harsa i Hälsingland där det var rikligt med snö och duktiga skidåkare som gjorde upp om segern i årets upplaga av loppet.
Startskottet gick och åkarna tog fart ute på sjön och det var Jimmie Johnsson från AXA SC som tog täten före Jörgen Brink, Hudiksvalls IF, och Fredrik Byström, Sollefteå SK.

De körde tillsammans och när de kom in till varvning efter 20 km tog Fredrik Byström hem spurtpriset med Jimmie Johnsson och Jörgen Brink tätt inpå och de hade en ledning på dryga minuten före Marcus Jönsson, Tranemo IF.

Under det andra varvet gjorde de ett ryck och Jimmie Johnsson orkade inte haka på så när de kom in för varvning en sista gång och skulle ge sig ut på de sista fem kilometerna drog Jörgen Brink och var följd av Fredrik Byström, ner till Jimmie Johnsson hade det blivit en stor lucka på nästan tre minuter.

Vid förvarningen rapporterade de att det var en ensam åkare som kom mot mål, det var Jörgen Brink som kom farande i sin orangea tigerdräkt och kranskullan Moa Backlund kunde enkelt ge över kransen till årets vinnare i Bessemerloppet 2014.

– Jag satsade på vinst och det gick halv fort hela tiden och det gjorde väl att en efter en droppa av. Det var ganska sladdriga spår och inte jättelätt heller så jag tror många blev ganska trötta för det blev ganska stora avstånd. Sade Jörgen Brink efter målgång. – Det var bra genomkörare, jag brukar vilja ha ett sådant här lopp två veckor innan Vasaloppet så det var perfekt.

Du och Fredrik låg tillsammans när ni skulle gå ut på de sista fem kilometrarna, vad gjorde du så att du stack ifrån?
– Det är en backe där borta vid viken så där gjorde jag ett ryck och fick fem meter på en gång. Jag var inte säker på att han skulle släppa men här på slutet när han gick upp och drog så kände jag att han hade lägre tempo så då tänkte jag att han är nog trött.

Kommer du tillbaka till Bessemerloppet nästa år?
– Ja om det passar så, det är inte alls omöjligt. Det är ett fint lopp och bra lopp och jag har åkt en gång tidigare i Högbo så det passar väldigt bra för jag behöver en genomkörare så här två veckor innan.

På damsidan var det inte så tät konkurrens efter att bland andra Kristina Roberto lämnat återbud. Susanne Nyström, Laisvalls SK, hade efter 20 km en ledning på över elva minuter ner till tvåan Anna Svärdström från Enebybergs IF. Sedan fortsatte hon att dryga ut den, i mål var det över 30 minuter ner till Anna Svärdström. Så även kransmasen Anton Mäkinen kunde i lugn och ro hänga kransen runt Susanne innan hon gick i mål som segrare.

– Jag tycker det gick bra, jag kände mig riktigt stark men det var tufft idag för det var så tungt i spåret. Tyvärr är det inte så många tjejer som åker långlopp här i Sverige, just den här helgen är det nog många som laddar för Tjejvasan men det är lite synd, säger Susanne Nyström efter sin vinst.

Du ska inte åka Tjejvasan i år utan satsar enbart på Vasaloppet, hur tror du det går där och hur ska du ladda inför loppet?
– Jag tror det kommer bli tufft, jag ska försöka satsa riktigt hårt mot Vasaloppet i år så vi får väl se för jag hoppas jag ska kunna vara med och slåss om en seger men det är mycket som ska stämma. Jag kommer träna hårt nu, har gjort det i en vecka och kommer det i en vecka till. Sedan ska jag försöka vila fram lite form så ska det nog bli bra.

Bessemerloppet var även finalen i Tiger Balsam Ski Tour, innan loppet låg Susanne Nyström och Jimmie Johnsson bäst till att få stå som segrare och ta emot 25 000 kr var. Med en seger för Susanne och en tredje plats för Jimmie så räckte det för att segra i Tiger Balsam Ski Tour.

Totalt var det runt 450 startande i årets Bessemerlopp.

Resultat här.

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...