Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tunnel_Fredriksson-Thobias

Nytänd Thobias i Team Mekonomen

"Nu kan jag göra det som känns bäst"

Han bytte landslaget mot Team Mekonomen.
Och fick en kick av det.
Nu satsar Thobias Fredriksson, 32, på att få en rejäl revansch.
- Jag är oerhört nöjd med upplägget som Team Mekonmen gett mig och kan därför göra det som känns bäst för mig, säger sprintkanonen till langd.se

Våren och försommaren var minst sagt turbulent för Thobias Fredriksson som inte kunde undgå att beröras av landslagsledningens behandling av storebror Mathias, som plötsligt uteslöts ur landslaget.
- Allt tjafs tog en massa energi och det var helt klart en jobbig tid, berättar Thobias som självmant lämnade landslaget för Team Mekonomen i slutet av augusti.

Varför hoppade du av landslaget?
- För att jag inte kunde förlika mig med den träningsfilosofi och lägerplan som nye förbundskaptenen presenterade. Det blev helt enkelt en ohållbar situation eftersom min träningsfilosofi är helt motsatt den förbundskaptenen ger uttryck för, och jag måste tro på det jag gör för att kunna utvecklas.

Hur känns det nu?
- Lugnt, tryggt och stabilt. Genom Team Mekonomen har jag fått en fantastisk uppbackning. Det känns jättebra och det är definitivt inga problem att motivera sig. Jag tycker att läget är under kontroll inför det som komma skall, säger Thobias Fredriksson från sitt andra hem i värmländska Torsby.
Där har han varit i skidtunneln och åkt skidor varje vecka sedan i våras.
- Tunneln är en stor tillgång, inte bara för mig, utan för hela skid-Sverige! Skidträningen gör mig gott. Genom att kontinuerligt kunna vara på snö har jag fått avlasta mina vader som jag haft problem med en längre tid.

Någon fara på taket?
- Nej, jag kan springa distans, men inte intervall. Då blir påfrestningarna för stora. När jag rehabiliterade och blev bra i den ena vaden, så fick jag trubbel med den andra. Det kanske har med åldern att göra! Skidtunneln kommer därför väl till pass.
Har du ändrat nåt i träningen inför den här säsongen?
- Ja, ganska mycket faktiskt. Utvärderade förra säsongens träning tillsammans med min tränare Janne Bengtsson. Vi fann att det gick snett tidigt på året. Det blev för mycket mängdträning, vilket gjorde mig sliten. Jag kom aldrig ur svackan, fick inte det där nödvändiga överskottet som krävs för att komma i form.

Hur ser förändringen ut?
- Kortare pass, effektivare. Mindre mängd och mer intervall. Jag känner att kroppen mår bra av nuvarande nivå. Balansen är återställd! Jag har kontroll och ser verkligen fram emot att starta säsongen.

Målsättning?
- Att vinna sprintvärldscupen totalt!

Vilka tror du blir dina värsta konkurrenter?

- Emil Jönsson åkte ju jättebra förra säsongen och verkar inte bli sämre i vinter. Björn Lind kommer också att åka bra. Det är jag säker på. Sedan har vi norrmännen, alla dessa norrmän att se upp för.

Du blev pappa för ett år sedan. Hur har det påverkat dig som person?
- Mycket, numera är det ju inte bara jag och sambon Linda, utan också lilla Hanna. Livet har fått en ny värdefull dimension. Att följa ett barns utveckling är ju fantastiskt. Hon har just börjat ta sina första steg och flyttar på prydnadssaker. Tänk om man kunde utvecklas lika snabbt själv, då du!

Familjen  bor i Torsby?
- Ja, sju månader om året. Vi köpte ett hus på trakten och där trivs vi väldigt bra. Vintertid så bor vi i Östersund.

Hur går det med stugan i Långberget?
- Tack, bra! Det är mitt livsprojekt, alltså. Det tar lite tid och får göra det också. Men nu börjar det bli klart. Gillar att fara fram med hammaren i handen och spika plank. Fin avkoppling. När jag är på hugget glömmer jag nästan bort att träna.
Vad kan vi förvänta oss i Düsseldorf?
- Svårt att säga, det är ju tidigt på säsongen och kanske inte den tidpunkt man vill vara som bäst i form. Jag vill i alla fall hellre vinna än få någon annan placering, så är det. Tävlingen räknas lika mycket som de övriga i sprintvärldscupen. Alla poäng är viktiga. Jag ger järnet så får vi se hur långt det räcker.

Bruksvallarna?
- Ja, det är så få tävlingar på hemmaplan. Klart jag åker där. Fast ärligt talat så har jag inte kollat in tävlingskalendern. Vet inte riktigt vilket datum det är?

17-18 november, Tobbe!
- Ok, då går vi för det!

Thobias Fredriksson är en av världens mest meriterade sprintåkare. Han tog VM-guld 2003 i Val di Fiemme, VM-brons i Oberstdorf 2005, OS-guld i Team sprint med Björn Lind och OS-brons individuellt i Turin 2006. Han vann sprintvärldscupen 2003 och 2004, kom fyra i cupen 2005 och tvåa 2006. Förra säsongen blev han totalt 23:a i cupen, med en andraplats och en fjärdeplats som bäst i deltävlingarna och ratades från VM-laget i Sapporo i sista stund av förbundskaptenen Inge Bråten.
- Jag är givetvis revanschsugen och vill flytta upp till toppen igen, avslutar Thobias Fredriksson intervjun från skidtunneln i Torsby.


Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...