www.langd.se

Två kungar på samma bild. Daniel Richardsson, svensk skidkung i Holmenkollen och norske Kung Harald. FOTO: Laiho/NordicFocus.
Två kungar på samma bild. Daniel Richardsson, svensk skidkung i Holmenkollen och norske Kung Harald. FOTO: Laiho/NordicFocus.

Kungen av Holmenkollen från Iggesund

Kung Harald av Norge stod på tribunen och såg Daniel Richardsson vinna det finaste och tuffaste av alla skidlopp man kan vinna i världen – Holmenkollens femmil!
Efter målgången säger det norska överhuvudet till allas vår hjälte från Iggesund:
– Gratulerer med dagen, Daniel!

Så stod han då där, världens bästa Daniel. Överst på prispallen och på Kongetribunen. Hyllningarna ville aldrig ta slut.
Så stort, välförtjänt och spännande. Daniel Richardsson sken som solen och av det tunga, slitsamma loppet syntes ingenting när han på lätta steg trippade mellan alla intervjuer, gratulanter och kungligheter.

Det var Daniel Richardssons dag. Det var en dag som går till skidhistorien. Sedan starten av Holmenkollens femmil 1902 var Daniel den 16:e svenska segaren genom tiderna.

Se bilder från femmilen här på Längd.se:s facebook-sida.

Bara de riktigt starka karlarna vinner slaget i Nordmarka-terrängen. En prövning utöver det vanliga inför tiotusentals åskådare.
Richardsson åkte taktiskt, klokt och visste precis vad han gjorde:

– Det gick fort från start och Martin Johnsrud-Sundby och Alexander Legkov var pigga på att köra om bonussekunderna längs banan. Jag gjorde mitt lopp och fick bitvis slita för att hänga med. Men jag visste att stakåkningen på slutet kunde vara mitt vapen…

Daniel berättar om slutuppgörelsen. Finnen Niskanen hade fått ge sig. Legkov blev nästa man att vika ner sig. Kvar in mot Hellner-backen var Sundby i täten och Richardsson tätt i bakhasorna.

– Jag tänkte…att nu får jag väl släppa, men jag lyckades hålla ryggen. På platten på Gratishaugen bytte jag spår och satte in stöten. Sundby tappade nån meter och då öste jag på allt vad som gick…

Att se Daniel Richardsson staka in på upploppet  först var en Johan Olsson-upplevelse ala Val di Fiemme. Så underbart härligt.
Och han höjer stavarna i skyn och passerar mållinjen som första man. Vinnaren!

- Jag har vunnit skidornas skidtävling, säger Daniel! Så sant.

Förbundskaptenen Rikard Grip rusar in i målområdet och ger Iggesundsbon en kjempeklem. Glädjen framkallar gåshud, tårar och ja, rättvisa är skipad. Richardsson har varit med om mycket, men någon riktigt stor indivudell seger hade han inte förrän nu.

Skid-Sverige gratulerar. Norrmännen böjer sig i stövet. Herregud vilken dag i norska skidsjälens hjärta.
Sundby in som tvåa, Legkov trea, finske stjärnan Ilvo Niskanen och Lord Lars Nelson femma. Ni läste rätt. Lord Nelson från Bruksvallarna, mannen som åkte första sträckan i OS-guldlaget i stafett, kom femma i det blytunga loppet. Fantastiskt starkt.

Och Martin Johansson dunkade på i backarna som vi aldrig tidigare sett. I mål som 13:e man. Jens Eriksson in som 25:a och unga Simon Andersson som 40:e. En utomordentligt strong laginsats.

Holmenkollens femmil var sista chansen för herrarna att kvala in till För VM i Falun nästa veckoslut dit de 50 bästa, plus OS-guldmedaljörerna får åka.

För svensk del betyder det att följande är klara för Falun:  5) Calle Halfvarsson, 525, 11) Daniel Richardsson, 399, 23) Teodor Peterson, 247, 25) Marcus Hellner, 235, 40) Lars Nelson, 49) Emil Jönsson, 146.

Lägg därtill Johan Olsson som OS-mästare i stafett och vi har sju man med i Falun. Martin Johnsrud Sundby säkrade den totala världscupen i och med dagens andraplats.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...
Britta Johansson Norgren vann i Grönklitt på fredagskvällen efter en tuff fight mot Laila Kveli. FOTO: Marcus Laggar.

Johansson Norgren och Persson rullade snabbast i Grönklitt

På fredagskvällen kördes rullskidrace i Grönklitt över 15 kilometer. Vinnare blev Lager 157 Ski Team:s Emil Persson och Britta Johansson Norgren. Det utmanades dock hårt av Marcus Johansso, Lager 157 ...