Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Att åka Marcialonga är en spännade upplevelse. FOTO: Rauschendorfer/NordicFocus.
Att åka Marcialonga är en spännade upplevelse. FOTO: Rauschendorfer/NordicFocus.

Marcialonga - före, under och efter

Att åka det italienska långloppet Marcialonga är en spännande upplevelse.
Längd.se:s redaktör åkte i vintras till loppet för första gången.
Att vara några dagar på plats innan loppet rekommenderas för att hinna njuta av stämningen, den varma solen och den fina miljön i Val di Fiemme-dalen.

Jag gjorde resan till Italien och Marcialonga med m2-sport som har några års erfarenhet av att anordna  paketresor med fullservice till Marcialonga. M2 sport drivs bland annat av Mattias Svahn med många års erfarenhet av loppet också som elitaktiv. Svahn har två fjärdeplatser i Vasaloppet som toppnoteringar i sin karriär men har också åkt starkt i bland annat Marcialonga med en femteplats som bäst.

På årets resa till Marcialonga hade m2-sport närmare 200 deltagare fördelade på tre olika hotell.

För oss som ankom under onsdagen blev torsdagen en fin och minnervärd utflykt upp till Passo di Lavaze. Där åkte vi skidor på 1800 meter i ett magiskt skidområde med många olika spåralternativ. Vi fick möjlighet att få skidorna vallade av ett duktigt vallateam med bland annat före detta landslagsvallare.

Passo di Lavaze.jpg
Fin skidåkning vid Passo di Lavaze på 1800 meters nöjd dagarna innan loppet. Här finns ett mycket fint spårsystem. FOTO: Johan Trygg.

Fredagen innebar en fin möjlighet att bekanta sig med startområdet i Moena. Därefter blev det en härlig tur på skidorna cirka 15 kilometer ner till Val di Fiemmes VM stadion eller ”Johan Olsson-stadion” som några deltagare på resan sa.

tynells.jpg
Många testade skidorna på VM-stadion. Så också bröderna Tynell. FOTO: Johan Trygg.

Att åka delar av det lättåkta partiet på Marcialonga-banan två dagar innan loppet ger alla förstagångsdeltagare en positiv känsla innan loppet. Det är också skönt att känna igen sig på några delar av banan under loppet.

bantest.jpg
Det är fint att få testa på delar av banan innan loppet. FOTO: Johan Trygg.

bantest_2.jpg
Under provåkning av banan var det också några promenadsträckor. FOTO: Johan Trygg.

Det blir ofrånkomligt en hel del vallasnack dagarna innan loppet. För de som önskar så erbjuder M2 sport vallaservice. Allt från fästvallning till komplett ”tävlingsvallning” med flourpulver. Mycket erfarna vallare finns på plats och genomför vallningen.

Undertecknad provade på vallningen och hade ett fantastiskt glid när banan vänder neråt efter knappa två mil. Det var en härlig känsla att svischa förbi många åkare i de fina glidpartierna.

Det är givetvis en klar fördel att seeda upp sig i loppet. När man som undertecknad startar i sista ledet blir det en hel del köande. Det är något man får räkna med. Men loppet och sträckningen är verkligen en upplevelse att genomföra.
Banan går genom byar med husen tätt intill och människor står och hejar och spelar musik och ropar uppmuntrande.

trangt.jpg
Trångt efter starten. Har man högt startnummer får man räkna med att köa en del. FOTO: Johan Trygg.

Väl uppe efter vändningen så bjuds det som sagt på härlig utförskörning och många fina och lättare partier där man kan åka förbi om man har glidet och orken.

Resten av banan bjuder mest på lättåkta partier fram till Cascata-backen som tar åkarna upp till målet i centrala Cavalese. Inför stigningen upp till mål behöver de flesta lägga på mer fäste på skidorna.

predazzo.jpg
Bankoll i Predazzo dagen innan loppet. FOTO: Johan Trygg.

Jag mötte den berömda väggen strax innan den berömda backen upp mot Cavalese men som tur var hade m2-sport en vallaservice där jag fick fäste på skidorna samtidigt som jag fick välbehövlig Cola.

Väl uppe vid målet i Cavalese så är det härlig stämning och mycket folk. Det går lätt att få tag på sin ombytespåse och byta om till torrt. Efter att ha fyllt på depåerna en stund bredvid målet blir det buss tillbaka till hotellet. Transporterna fungerar också mycket bra.

På kvällen är det tre rätters på hotellet med mycket trevligt eftersnack. Jag bodde på Hotell Torretta och vi var runt 70 stycken av deltagarna som höll till på det hotellet.

toretta.jpg
På Hotell Torretta är man van vid längdåkare. FOTO: Johan Trygg.

svensk.jpg
Svensk skidåkare och fin utsikt vid Hotell Torretta. FOTO: Johan Trygg.

På måndagsmorgonen var det tidig avfärd till flygplatsen i München. Det var nöjda och glada deltagare som styrde kosan hem till Sverige. De De flesta med tankarna på att komma tillbaka till Marcialonga snart igen.

Vill man åka Marcialonga så är det lite speciellt med anmälan. Arrangören använder sig av så kallade “prefered partners”, varav M2 sport är en av dessa i Sverige. Intresset är stort så är är man intresserad av att delta nästa vinter är det redan nu aktuellt att börja fundera på att anmäla sig.

Läs mer på M2 sports hemsida:
m2-sport.se/

flackt.jpg
Det är mycket flack åkning under Marcialonga. FOTO: Rauschendorfer/NordicFocus.

malgang_annika.jpg
Det jublas när man går i mål. Inte bara för Annika Löfström som blev trea. FOTO: Rauschendorfer/NordicFocus.

 

 

Siste nyheter

Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...