Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Gunde Svan - foto: Erik Nilsson

Gunde Svan - foto: Erik Nilsson

Gunde Svan ny landslagschef

Svenska Skidförbundet har överraskande utsett nationalikonen Gunde Svan, 45, till ny landslagschef för längd.
- En stor utmaning väntar, sa Dala-Järna IK:s stolthet på presskonferensen i Stockholm.

Gunde Svan presenterades i dag vid lunchtid vid en välbesökt presskonferens i Stockholm av Svenska Skidförbundets ordförande Carl-Erik Ståhlberg och förbundsdirektören Tomas Ringsby.
Gunde Svan är en av världens bästa skidåkare genom tiderna och gör nu överraskande comeback i blå-gult som chef för landslaget.

Beskedet om en förestående omorganisation inom förbundet kablades ut redan igår, dock utan att några av de landslagsåkare som langd.se var i kontakt med hade en aning om varför förändringen skulle ske.
Förbundets värvning av Gunde Svan som räddare i nöden har skett snabbt.
- Jag fick en förfrågan för två veckor sedan och nu står jag här med en stor utmaning framför mig, sa Gunde inför den församlade världspressen.

Gunde Svan ska ha det övergripande ansvaret för längdlandslaget och bli dess visionär och främst jobba med sport, media och sponsorer. Träningen överlåter han åt de redan tillsatta landslagstränarna Bengt Stattin (herrar) och Joakim Abrahamsson (damer).
- Jag ser mig som ett bollplank åt tränarna och kommer att ha en nära dialog med dem, förklarar Gunde.

En omedelbar uppgift blir att ta kontakt med utbrytarlaget i Team Mekonomen: Anders Södergren, bröderna Fredriksson och Björn Lind.
- Min prioritet är att skapa lugn och ro i landslaget. Dålig kommunikation är orsaken till att det blivit som det blivit. Jag ska försöka få alla att prata samma språk, dra åt samma håll och göra Sverige till världens bästa längdnation.

Bengt Stattin är nöjd med valet av Gunde:
- Jackpot! Nu har vi fått en chef som vet att det inte finns några genvägar, som är noggrann och inte lämnar något åt slumpen. Det här blir jättebra.

Även Charlotte Kalla, Britta Norgren, Mats Larsson och Emil Jönsson uttryckte valet av Gunde Svan i positiva ordalag även om Charlotte Kalla, 20, inte minns Gundes storhetstid som skidåkare.
- Nej, jag lärde känna Gunde genom TV-serien Fångarna på fortet. Min familj var inte så skidintresserad så det dröjde ett tag innan jag fick kännedom om att han faktiskt varit en fantastisk skidåkare.

Gunde Svan har tidigare försökt påverka skidvärlden i Internationella Skidförbundet, FIS, men inte utan frustration:
- Det har inte varit rätt väg att gå för mig, sa han på presskonferensen och erkände att han diskuterat sin nya situation med fru Marie:
- Jag ska lära mig lyssna på folk och känna efter vad andra människor verkligen tycker och tänker. Som sagt, en stor utmaning.

Gunde Svans inträde betyder att Per-Åke ”Perra” Yttergård åter går in i rollen som nordisk chef på heltid och att Gunde Svan blir renodlad landslagschef.
Per-Åke Yttergård har haft en tuff tid som nordisk chef/ landslagschef sedan han rekryterade Bengt Stattin som herransvarig.

Flera aktiva kände sig överkörda och menade att Yttergård inte tagit något intryck alls av den utvärdering de gjort av säsongen 2006/2007.
En infekterad konflikt uppstod som slutligen ledde till att fyra av landets bästa åkare hoppade av landslaget för det privatfinansierade laget Team Mekonomen.

Gunde Svan är 45 år och har en imponerande meritlista som aktiv: Fyra guld, ett silver och ett brons i OS. Sju guld, två silver och ett brons i VM. Dessutom vann han världscupen fem gånger.
På senare år har Gunde suttit med i Internationella Skidförbundets längdkommitté tillsammans med Jan Palander.

Vad Gunde kan uträtta som ledare och ansvarig för landets bästa skidåkare står skrivet i stjärnorna.
Spännande blir det under alla omständigheter.

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...