Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Södergren - foto: Erik Nilsson

Anders Södergren - foto: Erik Nilsson

Södergren segrade i utklassningsstil

Anders Södergren kom sågs och krossade allt motstånd i säsongspremiären i Bruksvallarna. Östersundsåkaren var 1,46 min före långloppsspecialisten Jerry Ahrlin.
- En bättre öppning på säsongen kan jag inte minnas att jag haft, log Södergren.

Av: Erik Nilsson och Torbjörn Nordvall

Tidigare i veckan kände han sig sliten och mycket osäker på formen. Men en dags vila och en dags lugn skidåkning gjorde susen. När Bruksvallsloppet startade stakade Södergren gasen i botten och formligen flög ifrån konkurrenterna. Till första varvningen efter fem kilometer kom han 47 sekunder före överraskningen, långloppsspecialisten Jerry Ahrlin. Vid 10-kilometerspasseringen hade avståndet drygats ut till 1,02 och i mål var segermarginalen 1,46 min.
- Jag hade fint flyt i åkningen och kom igång på bästa tänkbara sätt. Banan var ganska tuff så det kostade lite kraft i backarna. Men jag tyckte det gick lätt och kunde stå på hela distansen, även om jag inte behövde förta mig på slutet.

Om tvåa Jerry Ahrlin, tyckte Södergren så här:
- Jag har hört att Jerry varit stark i sommar och i höst och är inte direkt förvånad av hans fina prestation idag. Jerry är en hårding, stark och snabb!

Jerry Ahrlin tyckte själv att det gick undan:
- Fint flyt och jag orkade borra på hela vägen in i mål. Testloppen tidigare i vinter som jag kört med det Militära landslaget, har gett positiva besked. Det här lovar gott inför fortsättningen.

Världscup i tankarna?
- Nej, det har jag inte hunnit fundera på. Jag måste få frågan först från förbundsledningen. Jag är inställd på att köra långloppen i vinter.

Det är även trean Oskar Svärd som kom till start med små förhoppningar:
- Det har varit segt de senaste veckorna och formen har varit långt ifrån bra, men i dag gick det åt rätt håll. Vi får hoppas att det vänt för mig och att det går att bygga vidare utifrån den här nivån.

På fjärde plats kom Martin Larsson, Arvika IS. En strulig sommar och höst har övergått till något förhoppningsfullt:
- Jag är jättenöjd med dagen. Loppet började lite trögt men när jag blivit varm i kläderna gick det bättre och bättre, även om jag också blev tröttare och tröttare, flinade den positive värmlänningen som också ingår i det Militära landslaget.

IFK Mora SK:s Rikard Andreasson kom femma:
- Jag är relativt nöjd. Fick hålla igen lite för att inte dra på mig mjölksyra. Med lite mer fartträning kan det bli ännu bättre framöver.

På sjätte och sjunde plats var det Åsarna IK genom Gustaf Berglund och överrskningen Magnus Myhr:
- Jag är jättenöjd, sa Myhr som den här säsongen satsar heltid på längdåkningen

Hela resultatlistan

3a, Oskar -  2a, Jerry - 3a, Anders - foto: Erik Nilsson
3a, Oskar - 2a, Jerry - 1a, Anders - foto: Erik Nilsson
Anders Södergren - foto: Erik Nilsson
Anders Södergren - foto: Erik Nilsson
Jerry Ahrlin - foto: Erik Nilsson
Jerry Ahrlin - foto: Erik Nilsson
Oskar Svärd - foto: Erik Nilsson
Oskar Svärd - foto: Erik Nilsson

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...