Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Mattias Svahn, först på längdskidor i nya skidhallen Skidome i Göteborg och Ola Serneke, vd och ägare av Serneke, och initativtagare till bygget av Göteborgs Nya Arena, först med miniskidor.
Mattias Svahn, först på längdskidor i nya skidhallen Skidome i Göteborg och Ola Serneke, vd och ägare av Serneke, och initativtagare till bygget av Göteborgs Nya Arena, först med miniskidor.

Svahn först på skidor i nya skidhallen

I sommar blir det invigning av den nya skidhallen Skidome i Göteborgs Nya Arena.
Detta skrev vi om häromveckan, när snö börjat läggas ut i hallen.
En som redan provat snön med skidor på fötterna är Mattias Svahn. Längdåkningsprofilen Svahn besökte anläggningen häromdagen och kände på snön.
– Det här blir riktigt bra. Vilket uppsving för skidåkningen i Västsverige, där skidintresset redan är stort, säger Svahn.

Mattias, själv uppväxt i Timmersdala i Västergötland, var imponerad av anläggningen och var den har att erbjuda efter sin visit där.

– Eftersom det är en hall med öppen yta känns det väldigt rymligt och luftigt. Jag tror man kommer få lite samma känsla som när man åker på en glaciär. Spåret kommer slingra sig fram och man kommer att kunna se åkare på andra avsnitt av spåret, säger Svahn.

svahn_testar_1.jpg
Förste åkare i skidhallen i Göteborg var längdåkningsprofilen Mattias Svahn.

Hur upplevde du luften och snökvalitén?
– Det känns som kvalitén på snön är riktigt bra. Det är fyra minusgrader där inne. Att man har  kylning under samt kyla i luften borde göra att det ska hålla sig bra, funderar Svahn.

Ännu är inte hela hallen snöfylld. Men Mattias kunde ändå få en känsla av hur det kommer att vara att träna där inne sedan.

Hur blir kuperingen?
– Det kommer att finnas någon brantare knix och sedan ett mer långsluttande parti.

svahn_testar_2.jpg
Än är inte all snö på plats och prepareringen klar men Svahn testade skidhallen ändå.

Vad kommer anläggningen att betyda för längdåkningen utveckling i Västsverige?
– Det här kan vara något av en räddning. Intresset är och har alltid varit stort men snötillgången är ju alltid osäker. Nu är man garanterad skidåkning på snö året runt.

En faktor som Mattias tror blir viktig för att dra besökare till skidhallen är de många möjligheterna till andra aktiviteter i arenan och i närområdet. Idrottshallar, gym, hotell och restauranger finns i direkt anslutning och så förstås Göteborgs hela övriga utbud som storstad.

– Det här tror jag gör att man som familj väljer att åka dit även om inte hela familjen är intresserad av just längdåkning, säger Svahn.

Det finns långtgående planer på att komplettera skidhallen med en ”coldtrack” utanför och därmed kunna erbjuda längre träningsslingor samt möjligheten att arrangera stortävlingar i Göteborg i framtiden.

Läs mer om Skidome här:

Om Göteborgs Nya Arena
Göteborgs Nya Arena är Nordens största multisportanläggning. Arenan utvecklas och byggs av Serneke som också är delägare tillsammans med Prioritet Finans. Anläggningen är unik i sitt slag med bland annat en skidanläggning inomhus med ett kilometerlångt spår, fullstor inomhusfotbollsplan, idrottshallar, gym, hotell,  restauranger samt grund-och gymnasieskolor. Den 45 300 kvm stora anläggningen, belägen i Göteborg, invigs sommaren 2015. Några av hyresgästerna är Nordic Wellness, Aspero, Sodexo, IFK Akademin och Grunden BOIS.

Siste nyheter

Oskar Kardin ser ut att missa årets Vasalopp på grund av hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hjärnskakning kan stoppa Kardin från Vasaloppet

I fjol var Oskar Kardin, Östersunds SK:s och Team Ragde Eiendom, nia och bäste svensk på Vasaloppet och i senaste Visma Ski Classics-loppet, Jizerska, var han tvåa. Nu kan dock Kardin missa årets Vas...
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart. "Fantastiskt", säger Salén. "Jag är jättenöjd", summerar Lund...
Fyra olympiska guldmedaljörer åker Nattvasan på fredag: Marcus Hellner, Gunde Svan, Anna Jönsson Haag och Fredrik Lindström. FOTO: Vasaloppet.

Olympisk guldglans över Nattvasan

På fredag natt körs Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Bland de drygt 2 200 anmälda finns även fyra olympiska guldmedaljörer. – ...