Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sixten Jernberg på träningstur i Lima-trakten. Bilden finns på Sixten Jernbergs Museum vid Limedsforsen.
Sixten Jernberg på träningstur i Lima-trakten. Bilden finns på Sixten Jernbergs Museum vid Limedsforsen.

Sixten Jernbergs Museum i Lima öppnar igen

Nu i maj 2015 öppnar Sixten Jernbergs Museum invid Limedsforsen i Lima på nytt.
Museidelen har byggts ut och är nu dubbelt så stor, vilket gör att en större del av Sixtens fantastiska prissamling kan visas upp. Tack vare nya montrar med säkerhetsglas kommer museet exempelvis nu att kunna visa upp Sixtens nio OS-medaljer.

Det var den 28 maj 2012 som Sixten Jernberg själv tog det symboliska första spadtaget till museet. En av sjukdom märkt Sixten var ändå ”för dagen i skaplig form” som han uttryckte det och klarade sitt uppdrag inför den församlade pressen med bravur. Men sex veckor senare gick mannen som för alltid satt lilla Lima på kartan bort.
 
Sixten Jernbergs Museum invigdes 2 mars 2013, exakt två år efter invigningen av statyn över Sixten Jernberg. Endast ett drygt år senare, i maj 2014, tog Lima Besparingsskogs styrelse det formella beslutet om utbyggnad. Anledningen var att kunna göra bättre plats för Sixtens digra prissamling och att köksdelen behöver större utrymmen. Restaurangverksamheten har nämligen kommit att vida överträffa allas förväntningar, med som mest 200–300 gäster per dag.

– Lovorden har varit många under den tid som faciliteterna varit öppna, inte minst från Limaborna, och vi i besparingsskogsstyrelsen ser verkligen fram emot att på nytt öppna portarna till Sixten Jernbergs Museum, säger Per Arne Oscarsson, ordförande i Lima Besparingsskog.
 
– Även om Sixten inte fick vara med om invigningen så fick han ändå se att sitt museum skulle bli verklighet och även ta det första spadtaget! Vad som även känns speciellt är naturligtvis när Sixten på en fråga från en journalist, om vilken medalj han värderade högst, sade att det var nog ändå statyn och museet, tillägger Per Arne Oscarsson.
 
Utbyggnaden/tillbyggnaden omfattar 80 kvm i bägge planen, alltså totalt 160 kvm och kommer enligt de antagna anbuden att stanna på cirka 5 miljoner kr. Utbyggnaden innebär också att föreningslivet i Lima nu får ett större kansli.
 
Huvudentreprenör för utbyggnaden har Nils Skoglund Bygg AB varit. Museidelen har skapats av arkitekt Jandieke Noback och museicurator Fia Bladh, som till sin hjälp haft Lars Ingels och Karin Holmström när det gäller texter och layout samt Malin Svennung Malmén som inredningsassistent.

– Att nu två år efter invigningen ha fått jobba vidare med att vidareutveckla Sixten Jernbergs Museum har varit väldigt roligt, säger Fia Bladh. Sixten var en sådan fantastisk person och idrottsman att det känns rätt att museet har fått växa. Nu berättar vi mycket mer om Sixten, vi kan visa fler filmer och vi har en lång vägg med 24 stycken hyllor bakom säkerhetsglas där vi kan visa upp många fler priser.

I Sixten Jernbergs Museum kommer även en nytillverkad replik av Lima IF:s försvunna brudkrona att visas upp, tillverkad i april 2015 av Claes Guld & Silver. Den vackra brudkronan var ett vandringspris som skidkungen Sixten Jernberg tog hem tillsammans med sina lagkamrater i Lima IF, knappt före Älvdalens IF, vid skid-SM 1960 i Hudiksvall.

Den 20 maj 2015 kl 15,00-18,00 anordnas ett ÖPPET HUS i Sixten Jernbergs Museum, då det nya museet visas för första gången.
 
 
Fakta om Sixten Jernbergs Museum:
Museet är tillägnat en av Sveriges absolut mest framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Byggnaden är uppförd av Lima Besparingsskog som ett minne över Sixten som en gång satte Lima på världskartan.
Invigt: 2013
Beläget: Vid den natursköna Limedsforsen i Lima invid riksväg 66 mellan Malung och Sälen.
Yta (inkl utbyggnad 2015): 823 kvm i två plan. Byggt i 8-tums timmer från Lima besparingsskog.
Kök, café och restaurang ”Lilla Sigfrids Skafferi”. Konferenslokaler. Öppet dagligen.
 
Fakta om Sixten Jernberg (1929–2012)
Sveriges främste vinterolympier genom tiderna med nio OS-medaljer i längdskidåkning.
4 OS-guld, 3 OS-silver, 2 OS-brons (1956, 1960, 1964)
4 VM-guld, 2 VM-brons (1954, 1958, 1962)
32 SM-guld
2 Vasaloppssegrar (1955, 1960)
Svenska Dagbladets bragdmedalj 1956
Kungamedaljen i 8:e storleken 1958
Olympic Order 1982

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...