Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lager 157 Ski Team:s Marcus Johansson ser fram emot Ski Classics efter en bra träningssommar som gjort honom starkare än någonsin. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Lager 157 Ski Team:s Marcus Johansson ser fram emot Ski Classics efter en bra träningssommar som gjort honom starkare än någonsin. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Markus Johansson är starkare än någonsin

I vintras gjorde 25-årige Marcus Johansson från Ulricehamns IF och Lager 157 Ski Team sin första säsong med fullt fokus på långlopp.
Han imponerade i den största loppen med en 24:e plats i Vasaloppet och en 25:e i Marcialonga.
I vinter ska det kunna gå ännu bättre.
– Jag känner mig betydligt mycket starkare än i fjol, berättar västgöten för Längd.se.

Vi träffar Marcus i samband med Visma Ski Classics presskonferens i Stocholm där Markus representerar Lager 157 Ski Team tillsammans med Britta Johansson Norgren, ett av teamets vassa nyförvärv och sportchefen Anton Järnberg.

Markus startade sin elitsatsning sent och har de senaste åren visat mycket bra takter som rullskidåkare. Han vann totala världscupen på rullskidor i fjol. Nu med ytterligare ett års långloppsträning i bagaget så kan han bli en än farligare faktor att räkna med i tätklungan på Ski Classics-loppen.

Han gör sista årets i ungdomsklassen på Ski Classics. Och den rosa ungdomströjan finns i sikte för Marcus. I vintras blev han sexa totalt i ungdomstävling efter fyra norrmän och Team Exspirits Bill Impola som var trea.

gladaminer_visma_pk.jpg
Mitt i långloppssmeten var Marcus när Visma Ski Classics presenterades på Vismas huvudkontor i Stockholm under måndagen. Här var det glad stämning mellan teamen på plats. Lager 157 Ski Team, Team Exspirit och Team Tynell. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

När Marcus var 24:a på Vasaloppet var han nån millimeter före trefaldige vinnaren Oskar Svärd och åttonde svensk. När han var 25:a på Marcialonga var han nionde svensk.

Hur har träningensommar och höst varit?
– Det har varit väldigt bra tycker jag. Det har gått bättre än nånsin att träna, berättar Marcus.

Jämför din status med den här tiden i fjol!
– Jag känner mig betydligt mycket starkare. Känns som jag tagit ett par kliv. Speciellt i stakningen som jag gått inför extra mycket i år och det har gett resultat.

Ni kommer med en bredare och starkare trupp till den här säsongen. Hur känns det?
– Det ska bli väldigt kul. Alla är på tå och sugna på att tävla.

Hur ser du på den kommande säsongen?
– Vasan är alltid en höjdpunkt. Det är ju det stora för alla. Sen får vi se vilket lopp som passar mig bäst, funderar Marcus.

Till den här säsongen har Lager 157 Ski Team vässat truppen med rutinerade norrmannen Audun Laugaland, Sveriges bästa damlångloppsåkare Britta Johansson Norgren och vinterns Vasaloppstolva Gustav Eriksson. Sedan tidigare har man tunga trion Jörgen Brink, Markus Ottosson och Fredrik Byström.

Hur är det att ha så bra sparring på läger?
– Det är förstås mycket bra och det är också otroligt viktigt att få den sparringen. Sen är det också kul att samlas och köra mot varandra.

Finns det risk att du kör för hårt?
– Nja. Jag tycker jag klarar det mycket bra. Visst är man tröttare dagarna efter man kört med gänget än när man kör själv hemma. Så är det ju. Man gör det där lilla extra.

Även om det är Vimsa Ski Classics som är i fokus i vinter så kommer Marcus, precis som många andra långloppare, starta i den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna i slutet på november. Det passar bra att driva upp tempot då med bara två veckor kvar till starten på Ski Classics i Livigno.

– Det blir kul att se om det hänt nånting. Det är inte de viktigaste tävlingarna för mig men det ska bli kul att jämföra sig. Man ska sen inte döma säsongen efter första tävlingen. Men det blir kul att se vilka som åker bra och vilka som tagit kliv, säger Marcus.

Mycket talar för att Marcus själv är en av dem.

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...